La transformació digital de l'escola

 "El niño solía empezar con una tablilla de madera, de unos quince por diez centímetros, recubierta de cera ennegrecida"

James Bowen, "Historia de la Educación Occidental".

La transformació digital és el paradigma de moda. Fortuna ha fet la frase no vivim una època de canvis sinó un canvi d'època. Un món canviant, líquid en diu Bauman, en radical evolució: noves regles, nous paràmetres, nous escenaris, noves ocupacions, nous hàbits de vida, noves maneres d'accedir al coneixement... I l'escola, com queda en tot això?

Cal reconèixer un lògic desconcert: les coses passen molt aviat. Aleshores, ni quedar aturats ni fer massa via. L'escola, de sempre, ha incorporat innovacions. No cal anar molt enfora, pensem només amb el bolígraf, la calculadora o l'aula d'informàtica.

Fa ja alguns anys que es planteja passar de l'aula d'informàtica a la informàtica a l'aula i s'està fent, a poc a poc: aules dotades amb un ordinador per al professorat i un projector seria la primera passa. Hi ha també aules amb pissarra digital i, en alguns nivells, un ordinador per alumne; dotació extraordinària de l'Administració Educativa en 2011 i que a hores d'ara es troben al llindar de la obsolescència.

Això de manera general. També hi ha centres, una minoria encara, que estan "normalitzant" les seves aules amb dispositius digitals individuals per a l'alumnat. Aquest és el bessó de la transformació digital de l'escola: normalitzar la presència i ús pedagògic dels dispositius.

No és fàcil. No es tracta de comprar dispositius i ja està. Cal, en primer lloc assegurar una connectivitat suficient i estable, no ens podem quedar penjats a meitat de la classe i cal també un "canvi de xip" dels docents: s'hauran de fer les coses d'una altra manera i amb uns altres mitjans.

Aquest procés no es pot improvisar i serà més efectiu i eficient amb un acompanyament tecnopedagògic des del minut u. Aquesta és la feina que feim a ICONO - Educació: acompanyar a les escoles en la seva transformació digital, tant en la vessant tecnològica com en la vessant pedagògica.

Pot ser ha arribat el moment de posar fil a l'agulla en el seu centre...

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris