7 beneficis d'aplicar les TIC a la tornada a l'escola

El món educatiu està canviant. A poc a poc però de manera molt significativa perquè les noves tecnologies ja s'han obert un forat a les aules i exigeixen un nou concepte de l'educació. En els centres escolars en què s'han implantat les TIC ja noten la diferència i veuen els beneficis que aquesta nova manera d'ensenyar/aprendre aporta a docents i alumnes.

Avantatges de l'educació 2.0

Les tecnologies conformen un nou entorn de treball: internet. No és només un recurs educatiu, que també, sinó que estan transformant l'ensenyament. El núvol, la realitat virtual, la recerca fàcil i ràpida d'informació, l'aprenentatge col·laboratiu, ... hi ha molts beneficis en la implantació de l'educació 2.0 i alumnes i professors han d'aprofitar-les.

1.- Un alumne motivat facilita el desenvolupament de les classes

Els alumnes ja estan acostumats a l'ús de les noves tecnologies en els seus moments d'oci de manera que usar-les també a l'escola els fa sentir-se més motivats i els permet aprendre les matèries d'una manera més amena i atractiva. És un important benefici també per als docents perquè tenir un grup motivat a l'aula els facilitarà aconseguir els objectius que s'han programat per al curs.

2.- Les TIC a l'educació provoquen major interès en els alumnes

Les TIC són una bona alternativa perquè els alumnes descobreixin formes divertides d'aprendre fora del que és habitual com són els llibres i els quaderns. Si un d'ells té un interès especial per una assignatura les tecnologies li facilitaran que ampliï els seus coneixements, com un joc, però que sol ser efectiu.

L'oferta de continguts més freqüents s'estén als recursos de vídeo, àudio, textos i exercicis interactius que enforteixen la comprensió multimèdia i incrementen també l'interès de l'alumnat.

3.- Millor comunicació i major autonomia amb les TIC

La comunicació entre professors i alumnes s'agilitza. El correu electrònic, els xats, els fòrums, ... permeten que el diàleg i el debat es realitzi també fora de l'aula perquè eliminen les barreres espai-temps. Per això l'aprenentatge és més autònom ja que l'alumne pot prendre les seves decisions i buscar, seleccionar i utilitzar la informació quan ho necessiti.

4.- Els recursos tecnològics faciliten la interactivitat a l'aula

Hi ha estudis que demostren que la interactivitat dels alumnes a l'escola potencia els processos d'aprenentatge. Per això, si fem servir les TIC com una eina més d'intercanvi d'idees estarem fomentant la reflexió i el treball col·laboratiu.

5.- Les TIC fomenten la iniciativa i augmenten la creativitat

Com hem vist, amb la tecnologia l'alumne pot interactuar, es pot comunicar millor, pot intercanviar experiències amb altres companys i amb els docents. L'alumne es converteix en una persona més activa i creativa en aquest nou procés d'ensenyament-aprenentatge que és més dinàmic i més didàctic amb les TIC. S'estimula la reflexió i es desenvolupa la iniciativa i la creativitat de l'alumne.

6.- Cooperació per aprendre junts

Les TICs possibiliten la realització de treballs en comú i l'intercanvi d'idees per solucionar problemes independentment d'on estiguin els alumnes. En definitiva, cooperar per aprendre tots junts i fomentar la companyonia. També els professors poden col·laborar amb altres professors i comentar les seves experiències amb els recursos tecnològics que utilitzen i els donen bons resultats.

7.- Alfabetització digital contínua

La transformació digital no només ha arribat a l'educació sinó a totes les facetes de la vida. Si els alumnes aprenen a manejar-se en un entorn digital també estem afavorint que adquireixin uns coneixements tecnològics que ja formen part del seu entorn social i que seran base del seu futur entorn laboral.

En ICONO som especialistes en la implantació de les TICs en els centres escolars. La nostra experiència ens ha portat a diferents centres escolars on l'aplicació de les noves tecnologies en l'àmbit educatiu ha sorprès a docents i alumnat per la seva facilitat d'ús.

Requereix un temps d'aprenentatge per conèixer la multitud i diversitat de recursos que ens ofereixen però adquirir noves habilitats i coneixements sobre l'entorn digital també els ajudarà a fer-les servir d'una manera manera més conscient i segura en tots els àmbits de la seva vida. Com aplica la teva escola las TIC?

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris