El pensament computacional

En l'article d'avui us ensenyarem un mètode i sistema d'aprenentatge l'objectiu del qual es basa en la resolució de problemes quotidians fent servir un nou llenguatge i una nova forma de pensar. Saps de quin sistema estem parlant? Avui us donarem a conèixer el pensament computacional.

  • Què és el pensament computacional?
  • Característiques
  • Objectiu
  • Programació vs Pensament computacional
  • El pensament computacional a l'aula

Què és el pensament computacional?

Avui dia, molts professionals lligats a l'àmbit de l'educació creuen que aquest sistema ha de ser inclòs en la formació dels alumnes, ja que representa un ingredient vital de l'aprenentatge. Però, què és el pensament computacional?

A paraules de Jeannette Wing, una coneguda teòrica i enginyera estatunidenca, Directora de l'Institut de Ciències de Dades de la Universitat de Columbia, el pensament computacional es basa a pensar de la mateixa manera que ho faria un científic informàtic quan ens enfrontem a un problema. En altres paraules, és un procés que permet formular problemes de manera que les seves solucions poden ser representades com a seqüències d'instruccions i algorismes. La Royal Society, la societat científica més antiga del Regne Unit i una de les més antigues d'Europa, defineix aquest tipus de pensament com un procés de reconeixement d'aspectes relacionats amb la informàtica en la qual s'apliquen eines i tècniques per a comprendre, raonar i solucionar problemes tant naturals com artificials.

Característiques

Per a poder aplicar el pensament computacional, s'han de seguir una sèrie d'instruccions i patrons. Quins són?  

  • Descomposició

En enfrontar-se a un problema, aquest ha de desarticular-se per a convertir-lo en una pràctica més senzilla.

  • Reconeixement de patrons

Una vegada desarticulat el problema principal, cadascun d'aquests ha de resoldre's sobre la base d'una metodologia similar que s'hagi utilitzat amb altres problemes ja resolts.

  • Abstracció

És probable que durant el procés de resolució d'aquests problemes existeixi informació irrellevant. S'ha de prescindir d'ella perquè en la taula estigui només la informació necessària per al compliment de l'objectiu.

  • Algorismes

Per a poder resoldre els problemes, es fa ús de la informàtica i la computació. La metodologia per això pot variar ja que el seu esquema no sempre és igual als altres.

En definitiva, les característiques més importants en l'ús del pensament computacional es basen a utilitzar la lògica per a organitzar la informació, el pensament algorítmic per a automatitzar solucions, i saber generalitzar un procés de resolució amb la finalitat que aquest serveixi per a poder resoldre altres problemes similars.

Objectiu

Un dels objectius és desenvolupar el pensament computacional en nens d'edats primerenques a través de la programació de videojocs i aplicacions, fins a la seva formació professional. Cal ressaltar que els objectius del pensament computacional no tan sols es vinculen a les disciplines científiques i informàtiques, sinó també en el desenvolupament d'habilitats com són el pensament crític, un procés que proposa analitzar, entendre i avaluar la manera en què s'organitzen els coneixements que interpreten i representen el món en general. O fer front als problemes que imperen avui dia en la nostra societat: pobresa, salut, escalfament global, etc.

Programació vs Pensament computacional

Un dels errors més freqüents és considerar que el pensament computacional es pot aplicar tan sols a la informàtica. Aquest pensament és aplicable a moltes disciplines. Hem de comprendre que aquests dos conceptes no són sinònims. Així i tot, comparteixen processos similars. Tots dos són un mitjà que serveix per a descompondre i resoldre problemes. La programació no obstant això, limita aquests processos exclusivament en l'àmbit de la informàtica. Pel que l'un i l'altre utilitzen codis, instruccions i variables diferents.

El pensament computacional a l'aula

Un dels objectius d'introduir el pensament computacional a l'aula és que els alumnes no tan sols siguin partícips de la tecnologia en el seu consum, sinó també en la creació d'artefactes. És un pensament que parteix de la computació, però que travessa fronteres perquè els estudiants siguin capaços d'entendre el món digital en què ens trobem i puguin adaptar-se a ell.

Entendre la lògica de la programació i la computadora servirà perquè els joves siguin capaços de crear una tecnologia que encara no ha estat inventada. A l'aula, aquest tipus de pensament ha de requerir-se i integrar-se per a l'avanç de l'educació. Els estudiants aprenen raonament lògic, pensament algorítmic i tècniques de resolució de problemes. Conceptes i habilitats que serveixen per a qualsevol paradigma i àmbit. A més, aprenen a expressar les seves idees, a fomentar la creativitat i a generar habilitats de disseny. Com hem vist, aquest pensament no tan sols ajudarà estudiants i professors a afrontar problemes i resoldre'ls des d'una altra perspectiva, sinó també a desenvolupar certes habilitats necessàries en el nostre present i futur.

Coneixies ja aquest pensament? Creus que és necessari aplicar-ho a les aules dels col·legis i instituts? Dóna'ns la teva opinió en el nostre blog, on coneixeràs les últimes tendències TIC en l'educació.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris