La introducció de les TIC a IES Maria Àngels Cardona

L'educació és sens dubte una dels sectors més importants per al desenvolupament i el futur d'un país, per aquesta raó, ha d'estar sempre en constant evolució, adaptant-se als canvis en el perfil de l'alumnat com també en termes tecnològics. 

A ICONO tenim la iniciativa de presentar una proposta global de valor en solucions educatives, per a ajudar els centres escolars a potenciar la seva fortalesa i solidesa a través de la seva experiència en el sector. El dinamisme, la interactivitat i el contingut digital són conceptes que es troben cada vegada més presents a les aules i centres educatius. La introducció de les TIC són ja part fonamental del progrés en la metodologia educativa, i nosaltres formem part d'ajudar els centres a integrar tota aquestes eines i tecnologies en els centres escolars. En altres posts, hem parlat com Google, introdueix diverses eines en l'educació per a incentivar el seu progrés juntament amb la tecnologia.També les diverses utilitats que té el seu navegador web, Chrome, perquè donés el màxim profit i rendiment en les classes.

En aquesta ocasió, tenim el plaer d'entrevistar a Bernat Moll Coll, professor de tecnologia i coordinador TIC d'IES Maria Àngels Cardona, un dels primers instituts a Balears en apostar per la introducció de les noves tecnologies i eines digitals a l'aula: 

 

Bernat, quin ha estat la principal raó que us ha fet apostar per les TIC en el vostre centre?

Les TIC ofereixen múltiples recursos per a l'acció didàctica i per a l'aprenentatge de l'alumnat. Són un element de motivació, dinamització, innovació i millora per als processos d'ensenyament i aprenentatge. En el curs 2007-2008, el centre va apostar per iniciar el projecte de introducció a les TIC a les aules i participem en el projecte Acer European Schoolnet Educational Netbook Pilot i en el programa UCMA (Ús de continguts multimèdia a les aules). Quan vam fer aquest pas, l'ús de les TIC en el centre va canviar completament. Gairebé totes les aules del centre compten amb dispositius multimèdia (ordenador, projector, pantalla i connexió a internet), per a donar suport al desenvolupament de les classes. Abans de iniciar-nos en aquest nou projecte, passem per diverses dificultats ja que els equips informàtics estaven quedant obsolets. Vam voler fer un pas endavant i plantejar-nos realitzar un nou camí que ens permetés solucionar aquest problema, a més de introduir de manera progressiva altres innovacions en els processos d'ensenyament, aprenentatge i comunicació. En el curs anterior, començarem també a preparar el programa MACTAC, un programa de implementació de recursos digitals educatius per al tractament de la tecnologia d'aprenentatge i el coneixement del desenvolupament curricular. Aquest programa es va estrenar en el 1r curs de l'ESO, on tots els alumnes compten ara amb dispositius chromebook, una distribució més oberta a les aules que permet una millor mobilitat tant dels alumnes com dels professors, a més de sessions de formació interna en relació a l'ús d'eines GSuite.

“Aquí veiem un exemple de com Chromebook va canviar la dinàmica i el sistema educatiu en un col·legi de Mèxic”

Ara que porteu temps d'experiència, quins són els avantatges que podríeu destacar per a l'educació en el centre? 

Guanyem sobretot en autonomia, tant per als alumnes com per als professors. Les TIC donen moltes possibilitats a oferir una educació més personalitzada en funció a les necessitats de cada grup a l'aula. El treball col·laboratiu a més, millora significativament.

En què creus que ha ajudat més la introducció de les TIC per al professorat? 

Per als professors ha millorat el treball col·laboratiu, l'oportunitat d'utilitzar nous recursos didàctics a l'aula, i els ha obert una finestra a noves metodologies a l'aula. L'ús dels chromebooks ha suposat també no dependre solament del projector i de la pantalla a l'aula. Classroom de Google, permet elaborar activitats i preparar les sessions d'una manera més personalitzada i fluida. 

I per als alumnes? 

Per als alumnes ha suposat una millora en l'autoaprenentatge, la competència digital i la responsabilitat respecte als seus dispositius chromebook. Un dels objectius també era reduir el pes de les motxilles, i amb aquesta eina l'hem aconseguit, com també reduir l’ús del paper. 

Quins seran els reptes del futur en el centre amb l'aplicació de les TIC? 

Els objectius són donar continuïtat i implementar el programa MACTAC en els altres nivells educatius. Hem començat amb els alumnes de 1ero d'ESO, i el següent curs l'aplicarem també en 2n. De totes maneres, en tot el centre estem treballant amb els estàndards de recursos didàctics. 

Com han vist els pares i les mares la introducció d'aquesta aquesta nova iniciativa? 

Des del primer moment va ser positiva. Al ser una novetat, hem procurat que sempre estiguin informats del que fem. A principis de curs preparem tutorials i realitzem sessions de formació en relació a l'ús de chromebook i les eines GSuite perquè poguessin estar al corrent de com els seus fills treballen i perquè els ajudessin també a casa. També volem saber el que pensen els pares a través d'enquestes. Les opinions i comentaris que estem rebent són positius i això ens ajuda sempre a millorar. 

Com us ha ajudat ICONO a facilitar la incorporació de les TIC en el centre? 

La relació amb ICONO ha estat clau. Ens va informar de les possibilitats que oferien els dispositius Chromebook i ens va assessorar per a trobar contactes d'altres centres que havien optat per aquesta innovació. En aquest curs, ICONO sempre ens ha ajudat a resoldre dubtes i ens a assessorat respecte a l'ús i administració dels dispositius i novetats que poguessin sortir. 

Si hagués de suggerir la introducció de les TIC a un altre centre, què és el que més destacaria? 

La personalització dels processos d'aprenentatge, l'augment de la interacció de l'alumnat amb el professor, i l'oportunitat de motivar a l'alumne al fet que desenvolupament la seva creativitat. Recomanaríem també que es fes una introducció progressiva en l'equipament de les aules, formació de professorat i contactar amb altres centres que ja estiguin treballant amb aquestes eines.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris