Escape room educatiu

Adaptar-se a les noves realitats és una necessitat inqüestionable per a establir un progrés i avanç en la societat. En ICONO creiem que en l'educació, la tecnologia i la digitalització formen part d'una nova realitat i són indispensables per al progrés tant d’alumnes com de professors. En altres articles veiem com l'educació està fent passos engegantits i fent un volt de rosca en quant a la seva estructuració: Smart classroom. I com l'emoció és ara un dels pilars bàsics pels qual es regeix l'educació dels més petits.

L'educació no té per què limitar-se a un espai. Hauria de ser flexible, multidisciplinari, adaptable, i personalitzada. En els últims anys, s'està integrant una nova metodologia d'aprenentatge on el joc i la participació són elements que estan sempre presents. Avui parlarem d'una experiència molt divertida que s'està popularitzant a les aules: escape room educatiu. Vols saber en què consisteix? Acompanya'ns.

  1. Què és un escape room?
  2. Què és un escape room educatiu?
  3. Quines diferències hi ha entre una escape room i un escape room digital?
  4. Quins són els seus beneficis en l'educació?
  5. Com realitzo una escape room educatiu

Què és un escape room?

Són jocs mentals, d'habilitat i sobretot d'equip, que consisteixen a intentar escapar d'un espai en el qual has entrat amb el teu equip i del qual has de sortir en un temps limitat amb la col·laboració de tots els integrants i l'enginy com a habilitat.

Per “escapar” s'han de resoldre una sèrie de jocs través de l'observació, la intel·ligència i el treball en equip. Com amb les ginanes, quan superes una prova, passes al següent nivell, que et portarà a un altre espai del qual hauràs de sortir, persistint sobre la base de les teves habilitats, idees, intel·ligència i col·laboració grupal. Totes aquestes proves normalment tenen un fil conductor que s'ha de tenir en compte en cadascuna d’aquestes i que ajudaran l'equip més hàbil a escapar.

Un dels escape room més coneguts i populars a nivell nacional és el de la Casa de Paper. Els participants hauran de vestir-se i assumir el paper dels protagonistes de la sèrie i poder sortir de la casa de Moneda i Timbre.

En definitiva és un joc on l'habilitat, el coneixement i l'astúcia formen part d'una divertida experiència grupal.

Què és una escape room educatiu?

En el terreny educatiu, aquest joc forma part d'una estratègia de gestió de l'aula en diferents sentits. L'emoció en l'aprenentatge resulta fonamental perquè els alumnes veritablement aprenguin sobre els coneixements que es volen implementar. I aquesta experiència de gamificació posseeix elements essencials (progrés, autonomia, diversió, feedback, narrativa) perquè es converteixi amb un element d’aprenentatge únic.

Es construeix una experiència vivencial que obre la porta al desenvolupament d'habilitats transversals com l'atenció, l'observació, el treball en equip i el raonament lògic. El fet de trobar alguna cosa a l'interior d'una habitació per a escapar pot ser l'element desencadenant de l'acció. És a dir, el saber que ha succeït alguna cosa i que ho han de resoldre, provoca la necessitat de prestar molta atenció, pel que desencadena i desperta la seva motivació per poder fer-ho i aconseguir-ho.

El escape room educatiu utilitza la narrativa com a fil conductor, i és fonamental a l'hora de dissenyar-ho. Ja que aquesta afavoreix la consciència del progrés en l'experiència, rebent-se un feedback cada vegada que se supera un repte.

Quines diferències hi ha entre una escape room analògic i un escape room digital?

Encara que sorprengui, l'experiència entre aquests dos és totalment diferent.

En el món analògic el temps és un factor transcendental a l'hora de trobar les pistes i els objectes. En el digital, el temps és fonamental per a resoldre el problema en si. Lo que beneficia a l'aprenentatge ja que els alumnes estaran més centrats en l'objectiu.

Un dels beneficis que ofereix l’escape room digital és que s'utilitzen menys recursos per a la seva participació, la qual cosa resulta més assequible o assumible per a alumnes i professors.

Quins són els seus beneficis en l'educació?

Lo difícil a vegades és llançar-se a la piscina i innovar. Però sabent que la motivació dels alumnes i el seu enriquiment personal serà major, creiem que és més que suficient com per a llançar-se de cap.

Una dels primers avantatges que ofereix aquest joc és trencar el sovint pesat i rutinari ritme de classe. Quan es cau en la rutina, els alumnes s'avorreixen i el seu rendiment és el més perjudicat. El canvi, les noves metodologies i l'emoció han de ser una constant a les aules.

Molts pedagogs i psicòlegs estan d'acord en els beneficis que aporta el joc. Experts de la Universitat Oberta de Catalunya creuen que augmenta la motivació i fomenta el treball entre alumnes. A més els alumnes poden descobrir facetes molt interessants dels seus companys. Si l'aprenentatge es realitza d'una manera passiva, el procés educatiu no és tan efectiu.

Aquí et deixem alguns dels seus beneficis:

  • Promou la motivació. Aprendre asseguts no és sempre la millor opció pels alumnes. Han d'interactuar i aprendre a través de diverses activitats.
  • Facilita la immersió a l'aprenentatge. Quan algo es converteix en diviertit facilita la capacitat d'aprendre pels alumnes.
  • Desenvolupa la imaginació. En aquest joc, els alumnes prenen la iniciativa, plantegen les seves hipòtesis i busquen solucions, la qual cosa permet veure la part més imaginativa dels alumnes.
  • Millora la capacitat per a resoldre problemes. Trobar-se amb una dificultat i una necessitat millora les capacitats de resolució.
  • Interacció amb la tecnologia. En el joc han d'interactuar amb diversos elements per a poder avançar. El que permet l'aprenentatge i la millora de l'habilitat amb certes eines tecnològiques.
  • Fomenta la cohesió de grup. Tot sol aniràs més ràpid, junts arribareu més lluny. I aquest joc té sentit i només pots guanyar si es treballa en equip.

Com desenvolupo una escape room educatiu?

El primer que has de fer és establir els objectius. Utilitzar continguts teòrics que es vulguin implementar per al seu aprenentatge pot ser un dels recursos que es poden utilitzar per aconseguir l’objectiu.

Després s'ha de decidir una temàtica. Aquí has d'utilitzar l'enginy i ser coneixedor dels gustos dels alumnes per a encertar. Pots utilitzar una temàtica de zombis, pirates, esport, etc.

Posteriorment, s'ha d'inventar una història que emboliqui tot el joc. El que hem parlat ja del fil conductor. Així els alumnes també sabran qui són en el joc i què han de fer per a poder resoldre el problema que se'ls planteja.

Seguidament la part més laboriosa està en elaborar el joc i introduir els elements que per convertir-ho amb algo divertit, interactiu i motivacional. faran d'aquesta experiència una cosa divertida, interactiu i motivador: els puzles. Han de ser rellevants en la història, cadascuna de les peces que s'introdueixin en el joc han de ser coherents i han de tenir sentit. La relació amb tots els objectes ha de ser la mateixa, ja que sinó es perd el fil conductor. Els elements que vulguin introduir-se han de ser adaptats a les necessitats i a l'edat dels participants. I per a fer el joc atractiu, s'han d'utilitzar diversos recursos. No utilitzis només aquells en què s'utilitzi exclusivament la lògica, sinó també aquells on la col·laboració en equip i la intuïció siguin protagonistes de la història.

Quan tinguis tots els elements i els puzles encaixats, has d'advertir als alumnes sobre les normes a seguir. Ja sigui tant en comportament com amb el joc. Si els alumnes es veuen frustrats davant la impossibilitat d'avançar, el mestre (professor) pot donar-los més pistes perquè puguin resoldre-ho.

La benvinguda i el comiat son essencials. Introduir-los en la història i generar expectativa fa que els jugadors comencin a viure l'experiència amb molta motivació. En la sortida hem d'acompanyar als alumnes i portar-los de nou a la calma. Posteriorment, s'analitzen impressions, es recull informació i es dóna un feedback sobre el succeït per a aconseguir l'objectiu principal: aprendre.

Els jocs de gamificació són sens dubte un recurs que està adquirint gran importància en l'educació. I a tú què et semblen? Creus que són una bona eina per a l'aprenentatge dels alumnes? Comenta'ns-ho en el nostre blog i segueix totes les nostres novetats i notícies de les TIC en educació.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris