Google Maps com a recurs educatiu

Els recursos educatius en format digital han dinamitzat els processos educatius al llarg d'aquests últims anys a l'aula. L'evolució de la tecnologia i l'estudi de noves vies de formació en els estudiants, com l'emoció o l'empatia, juguen un paper fonamental en el seu desenvolupament tant personal com cognitiu. I això ha permès desenvolupar un altre tipus de context a les aules. Estem vivint un nou paradigma on les eines digitals són fonamentals i molt necessàries.

Fins i tot eines que en els seus inicis tenien una funcionalitat d'oci, ara són una peça bàsica i imprescindible per a obtenir nous coneixements i formar-se d'una manera més emocionant en l'àmbit educacional. És el cas de Google Maps, un servidor d'aplicacions de mapes que servia exclusivament com a recurs per a la mobilitat de la societat. Actualment aquesta aplicació és utilitzada tant per alumnes i professors per a l'aprenentatge. Vols saber més? Acompanya'ns.

  • Què és Google Maps?
  • Ús de Google Maps per Google
  • Què puc fer amb Google Maps a l'aula?
  • Com crear un mapa?

Què és Google Maps?

Google Maps és sens dubte una de les eines més eficaç i populars de les últimes dècades. Com hem dit al principi, és un servidor d'aplicacions de mapes. Pertany a l'empresa Alphabet Inc, i ofereix imatges de mapes desplaçables, així com fotografies per satèl·lit del món i fins i tot la ruta entre diferents ubicacions o imatges a peu de carrer amb la versió de Google Street View. També existeix la possibilitat de calcular el trànsit de la teva ciutat temps real (Google Traffic) i calcular les rutes a peu, amb cotxe, bici o transport públic. També disposa d'un navegador GPS per si vas amb cotxe i no saps molt bé quin és el camí a seguir per a arribar al teu destí.

És sens dubte una eina essencial i molt funcional per a aquesta societat. Avui dia és molt rar veure a un viatger amb un mapa de paper. El mòbil és el nostre gran aliat per a esbrinar com és la ruta més ràpida o per a trobar el restaurant nou on has quedat amb els teus amics. I per als viatgers, resulta imprescindble per a saber arribar als monuments i àrees d'interès.

Ús de Google Maps per Google

L'any 2003 dos germans anomenats Lars i Jens Rasmusen, al costat de dos australians de nom Noel Gordon i Stephen Dt., van cofundar Where 2 Technologies, una empresa relacionada amb el mapatge a la ciutat de Sídney, Austràlia. El gegant tecnològic Google, va decidir a l'any següent comprar la seva empresa i crear el popular programari, basat en el navegador: Google Maps. El 6 d'octubre de 2005 va ser llançat en internet.

Al principi, les característiques de Google Maps eren molt bàsiques. Podies realitzar acostaments i allunyaments per a mostrar el mapa a través del mouse de l'ordinador i moure la direcció amb les tecles. Si volies anar a una adreça en concret, tan sols havies d'escriure-la en el seu cercador. Amb el temps, aquesta eina va anar adaptant-se a les necessitats de la societat. Per exemple, si desitjaves buscar floristeries a la ciutat de Madrid, bastava amb posar el nom per a trobar les més pròximes a la teva zona. Així també com a restaurants, hotels, teatres, cinemes i negocis en general.

Avui dia Google Maps ofereix diverses extensions en les quals poder satisfer les teves necessitats dins d'aquesta àrea de mobilitat i coneixement geogràfic.

Google Local

S'integren les vistes de Google Maps en una imatge de menor grandària per a realitzar cerques locals. Pots trobar un cert tipus de negoci en qualsevol àrea geogràfica.

Google Ride Finder

Aquesta eina es va crear per a la localització permanent de taxis mitjançant l'ús de GPS. Mostrava al moment la ubicació actual dels vehicles que estaven integrats en l'aplicació per a facilitar la cerca d'aquests serveis. Es va iniciar en ciutats com Chicago i San Francisco, però l'any 2009, es va interrompre.

Google Maps Business View

A l'abril de 2010 es va crear aquesta eina per a donar a conèixer els negocis de les ciutats. I encara que és Google qui gestiona aquesta aplicació, són fotògrafs professionals els qui realitzen les fotografies per a donar a conèixer i donar una millor visualització del negoci a l'usuari.

Google Moon

Per a fer honor al 36è aniversari del aterratge a la lluna, el 20 de juliol de 2005 Google va utilitzar les imatges de la NASA sobre la geografia lunar, per a així donar la possibilitat de conèixer i veure, com és la lluna.

Google Mars

Tal com indica el nom, aquesta eina proporciona imatges del satèl·lit de Mart. A diferència de l'anterior, mostra també el relleu del planeta i les dades infraroges existents.

Google Send-to-car

Quan iniciaves un viatge, havies de teclejar en el navegador l'adreça d'origen i la de destinació per a inicar la ruta. Aquesta aplicació permet enviar una adreça de Google Maps directament al sistema de navegació del vehicle o GPS.

Fins ara, hem vist moltes eines amb diverses funcionalitats per a múltiples necessitats. Però, i en l'àmbit educatiu, quin paper té Google Maps?

Què puc fer amb Google Maps a l'aula?

Al principi, sembla que poc podem fer amb aquesta eina en una aula. No obstant això, gràcies a les seves àmplies funcions i recursos, podem integrar-les per a realitzar molts exercicis d'aprenentatge en diversos sectors de l'educació.

Els mapes en general són un recurs fonamental per a situar fets però també persones dins d'un context. No tan sols pel que fa a la part geogràfica, sinó també al fet històric, arquitectònic o al d'una comunitat de persones.

L'eina, facilita treballar i potenciar la intel·ligència espacial de l'alumnat, així com també el moviment i la ubicació. Es treballen aspectes com la motricitat però també s'assimilen coneixements de la física com són la distància o la velocitat. Cal afegir, que l’almune enforteix el pensament lògic, el treball en equip i el pensament matemàtic.

Crear un mapa temàtic, permet ampliar l'àrea curricular en disciplines com són la història, les ciències, les matemàtiques, la plàstica o fins i tot la llengua. I gràcies al seu ús a través d'eines digitals, potència la identitat digital; Però, com puc treballar en classe amb aquesta eina?

Existeixen milers d'opcions i recursos a l'hora de treballar amb aquesta eina. Però, la qual cosa un ha de realitzar primer, en aquest cas el professor, és definir els objectius que es volen aconseguir. Si estàs iniciant per primera vegada aquest tipus d'activitats a l'aula, cal saber integrar de manera progesiva el maneig i el coneixement de l'eina en els alumnes. Al principi s'han d'explorar mapes, després els poden personalitzar amb punts de localització i després poden endinsar-se en aquestes eines més complexes que facilita Google.

Aquí et deixem alguns desafiaments que pots fer en classe:

Ciències de la naturalessa:

- Itinerari geológic Desert de les Palmes.

- Conèixer les macroestructures geológiques: cordilleres, rius, deserts…

Coneixement del medi:

- Conèxier on es van produir les batalles més importants de la nostra história.

Mapes amb contingut social: densitat d’una població, recursos, moviments migratoris…

Geografia:

- Conèxier les latituds, longituds…

- Aprendre sobre les fronteres de cada país, els seus recursos, matèries primes…

Matemàtiques:

- Estudiar les formes geomètriques o les simetríes desde l’espai.

- Calcular problemes de distància, àrees, perímetres…

Llengua i literatura:

- Conèxier les zones o paisos que es mencionen en una narració.

- Desarrotllar un viatge basat en una narració.

Música:

- Estudiar els instruments que s’utilitzen en diferents zones del món.

- Estudiar la història de la música i els països del músics més famosos.

Altres:

- Elaboració de mapes de viatges per a fi de curs.

- Gimcana per la ciutat: Per a treballar en equip i conèixer els punts d'interès de la teva ciutat, pots preparar una gimcana i veure com pots realitzar la ruta més ràpida, les aglomeracions de la ciutat, els semàfors…

Com has vist, són moltes les possibilitat que ofereix Google dins d'una aula. Però no tan sols d'observació i estudi, sinó també podeu ser creadors.

Com crear un mapa?

Amb aquesta eina, no es pot modificar la part visual dels mapes, però sí que es poden crear punts i zones d'interès. Crear un mapa és un exercici perfecte per a repassar geografia o preparar algun viatge. No tan sols coneixeràs l'entorn sinó que activaràs la capacitat espacial de l’alumne.

My Maps

Per a crear un mapa, el primer que has de fer és accedir a My Maps amb un compte de Google. Quant estiguis registrat, el que has de fer és seleccionar l'opció: “Crear un nou mapa” i s'obrirà la interfície de creació.

Si el que vols fer per exemple, és conèixer quines són les ciutats d'Espanya més habitades a través d'aquesta eina, aquí et mostrem com fer-ho:

En el mapa que hem creat, s'han d'afegir les ciutats amb més habitants del país. Aquestes dades poden trobar-se en diverses fonts d'informació, o pot servir també com a exercici perfecte perquè els alumnes ho aprenguin.

Consegüentment i quan hàgim finalitzat d'ordenar-les en funció al nombre d'habitants, de major a menor, s'han d'afegir i organitzar les capes. En finalitzar aquest pas, posteriorment podem començar a buscar la informació. Si busquem, per exemple, Madrid, la plataforma ens afegirà una petita icona vermella en el centre de la ciutat juntament amb un quadre de text. Haurem de seleccionar a quina capa vulguem que vagi aquesta informació i després prémer a “Afegir al mapa”. Amb la resta de ciutats fem el mateix i triem a quina capa vulguem que vagin. Quan ho tinguis fet, podràs veure que ciutats són les que té més habitants, en funció a les capes que hagis seleccionades, d'una manera molta més visual.

Com ja heu vist, Google Maps i les seves múltiples eines i funcionalitats és un recurs molt útil dins d'una aula. Serveix per a qualsevol àrea educativa i permet donar-li un ús pràctic en la vida quotidiana. I tu, sabies de totes aquestes funcionalitats de Google? Creus que és una bona eina per a l'educació? Comenta'ns en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris