L'educació i els valors en els curtmetratges

L'educació permet i promou l'adquisició d'habilitats, coneixements i l'ampliació de la formació personal en l'entorn. I avui dia existeixen multitud de vies i processos per a adquirir un mateix coneixement. Les habilitats de cada alumne poden ser diferents, i no tots aprenen sota un mateix sistema o mètode. A través de diversos estudis, s'ha demostrat que existeixen múltiples intel·ligències (lògica-racional, musical, naturalista, lingüisticoverbal…) i cada persona desenvolupa o té més potencial en unes més que altres. Amb tot això volem explicar-vos avui, que un alumne pot aprendre de diverses maneres, i que una d'elles també ho és amb el contingut audiovisual.

Gràcies a l'avanç del cinema, la digitalització, el desenvolupament de la tecnologia i el fàcil accés a la informació, ara la societat pot visualitzar milers de pel·lícules, documentals i curtmetratges en les seves televisions, ordinadors, tauletes. etc. I això ha servit perquè aquest tipus de contingut, tingui també utilitat perquè els més petits aprenguin cosa que en la nostra vida és essencial: els valors.

En l'article d'avui us parlarem de l'educació i els valors en els curtmetratges. Ens acompanyes?

  • Què és un curtmetratge?
  • Els curtmetratges en l'educació
  • Ús del curtmetratge en l'educació
  • Els millors curtmetratges en educació

Què és un curtmetratge?

Un curtmetratge, o més conegut com a curt, és una producció audiovisual cinematogràfica que té una durada aproximada d'uns 30 minuts. El contingut d'aquests és pràcticament el mateix que les projeccions de més llarga durada com poden ser les pel·lícules. Però a causa de la seva curta durada, aquests solen tractar temes menys comercials i donen àmplia llibertat per a plasmar la creativitat que l'autor vol expressar en el seu contingut.

Avui dia, i com comentàvem anteriorment, l'avanç de les noves tecnologies i la digitalització en la nostra societat, ha permès un avanç en aquest sector. Són molts els joves i amateurs que comencen realitzant curts per a donar-se a conèixer dins del món de l'espectacle. I de fet, el curtmetratge s'ha convertit en un dels formats que millor s'adapta a Internet. Les seves característiques i el fet que ara puguis pujar-lo de manera senzilla i gratuïta en diversos portals d'internet especialitzada, ha fet que s'incrementi l'interès i la necessitat de crear aquest tipus de contingut.

Aquí et deixem alguns dels millors curtmetratges dels últims temps:

- La dama y la Muerte (Javier Recio, 2009)

- Padre e hija (Michael Düdok, 2000)

- In a Heartbeat (Beth David, Esteban Bravo, 2017)

Però, què tenen a veure els curtmetratges en l’educació?

Els curtmetratges en l'educació

Les pel·lícules orientades a un públic infantil serveixen per a divertir i entretenir als més petits. Anar al cinema amb els nostres pares quan érem petits ha estat una activitat d'oci que encara segueix present en la nostra societat. Riem, ens emocionem i fins i tot plorem amb pel·lícules com les de Disney que han marcat la nostra infància. Però darrere de totes aquests llargmetratges, hi ha també una sèrie de valors, tant en el contingut com en els seus personatges que serveixen per a entendre el que és important en la vida i aprendre valors essencials com el respecte, el compromís, l'empatia o la humilitat. “La Bella i la Bèstia” ens feia veure que la bellesa està a l'interior. “Pinotxo” ens ensenya que hem de ser veraços i fer ús de raó i consciència. I l'aclamada “Toy Story” ens mostrava la importància de l'amistat.

El cinema pot ser un recurs educatiu molt apropiat per a fomentar múltiples i variats tipus d'aprenentatges a l'aula. Per això, la inclusió del cinema a l'aula pot respondre a diversos propòsits. Des que l'alumne es familiaritzi amb el llenguatge de la imatge fins a afermar unes certes àrees o matèries.

Són molts les possibilitats que existeixen avui dia per a fomentar l'educació amb el contingut audiovisual. EduKacine, un blog del professor de Filosofia, podem trobar una col·lecció de curtmetratges per a ús educatiu. El canal de Youtube, mostra una col·lecció d'experiències d'aula sobre la utilització del vídeo a curts educatius. Fins i tot s'ha obert un altre tipus de professió, o més aviat professionals, que es dediquen a realitzar vídeos per a ensenyar amb lliçons i amb matèries educatives: Edutubers. Avui dia també s'ensenya a l'alumne al fet que elaborin els seus propis curts. Cinedfest és un projecte audiovisual per a fomentar la participació activa de la comunitat educativa a través d'un Festival Audiovisual formatiu per a totes les edats.

En els col·legis i els instituts un curtmetratge pot adquirir múltiples facetes i pot donar un ús divers per a l'ensenyament de l'alumne.

Ús del curtmetratge en l'educació

En l'actualitat poden emprar-se eines que projectin la capacitat de producció dels alumnes, prenent aquests un paper important en la seva utilització. La visualització del contingut és important per a adquirir coneixement sobre els valors i l'ensenyament, però també hem de treure partit a aquest format. Com? Aquí et vam mostrar alguns exemples:

- Coneixement del llenguatge audiovisual. Aprendre el diccionari relacionat amb la terminologia cinematogràfica, elaboració de guies audiovisuals, anàlisis d'elements d'un curtmetratge, etc.

- Ús de la tecnologia mòbil com a eina que faciliti les produccions. Avui dia amb un mòbil podem gravar amb una qualitat extraordinària, i a més existeixen aplicacions d'editat i tractament d'imatge que faciliten la producció.

- Canals com Youtube i les diverses eines de xarxes socials com també els blogs, fa que es comparteix de manera ràpida i senzilla.

- Fòrum. El contingut pot servir-se a posteriori per a realitzar debats i intercanviar opinions i experiències.

- Es pot visionar un curtmetratge i tan bon punt siguis tu qui realitzi la producció del desenllaç per a així comparar-los amb el veritable final. Així desenvolupes la creativitat i capacitats com la lògica o la intuïció.

- Versionat d'un curtmetratge. Realització d'un curtmetratge amb la mateixa idea o base però aportant visions pròpies.

- Sobre la base de les característiques d'un personatge, crear una història enaltint els valors que el representen.

- Realitzar curtmetratges muts per a treballar les expressions, els gestos i el llenguatge no verbal.

- Realitzar curtmetratges organitzant la classe per equips i que cadascun s'organitzi una qüestió en concret: guió, direcció, postproducció…

Com veieu són molts els recursos que es poden utilitzar en una aula per a afermar i desenvolupar habilitats i aprendre lliçons. Qui diu que alguna d'aquestes creacions no poden convertir-se en un èxit i que sigui premiat en algun festival d'aquest tipus?

Els millors curtmetratges en educació

Hi ha molts curtmetratges basats en l'educació, que s'han convertit en autèntics èxits mundials i que serveixen avui dia i són referents per a aprendre unes certes qüestions. Aquí et deixem alguns exemples:

1. El puercoespín

El bullying és una cosa que ha d'erradicar-se en col·legis, aules i instituts. És una cosa que afecta de gravetat a molts alumnes que ho sofreixen, i que els professors han de ser conscients de la importància d'ensenyar valors com el respecte. En aquest curtmetratge, es dóna una visió diferent del bullying sota la perspectiva d'un puercoespín, que a causa de les seves espines és rebutjat per les seves altres companyes. Mitjançant l'empatia i l'amistat, aconsegueix ser acceptat rebent un curiós regal dels seus companys.

2. Monsterbox

L'objectiu d'aquest curtmetratge és oferir una visió sana i divertida de l'amistat entre les persones, independentment de l'edat. Es mostra la relació d'una persona major amb la d'una nena. I el contingut mostra com l'educació emocional té gran importància en l'expressió d'emocions.

3. La honestidad

És un dels curts més coneguts en el món, i ho és pel gran ensenyament que s'adquireix. El missatge ens diu que per a ser honestos amb les altres persones, primer ho has de ser amb tu mateix. Aquest valor es manifesta a través d'una partida d'escacs on un ancià juga contra si mateix. I posa en valor com en la vida has de ser honest amb tu i mostrar-te tal com ets.

4. The man who planted trees

Un curt canadenc adaptat a l'obra escrita per Jean Giono. Gravat en 1987 reflecteix la capacitat per a aconseguir les metes i mai rendir-se. L'èxit o aconseguir alguna cosa que vols, no sempre és fàcil. És un dur treball pel qual has de persistir. Aquest en concret, va ser guardonat amb diferents premis, inclòs l'Oscar a millors curtmetratges d'animació.

5. Lava

De Pixar, dirigit per James Ford, està inspirat a Hawaii i compte la història de dos volcans, Uky i Lele, un submergit en les profunditats de l'oceà i un altre en la superfície. Aquests s'enamoren però lamentablement no poden estar junts a causa de la distància. El film ens ensenya valors com l'amor, l'esperança, la paciència i la recompensa.

Sens dubte hem vist com els curts són grans eines o recursos d'aprenentatge dins d'una aula. I com aquests ensenyen valors que ens serveixen per al nostre dia a dia i per a la vida. Creus que és un recurs necessari avui dia a les aules? Coneixes un curt que t'hagi cridat l'atenció? Deixa'ns la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris