La dislèxia i eines TIC per a treballar-la

L'educació pot entendre's com un procés de socialització de l'individu i de desenvolupament personal. Serveix per a aprendre i assimilar conceptes que ens ajuden en el procés maduratiu sensori-motor i estimula la integració i la convivència grupal. No obstant això, l'evolució en l'aprenentatge de cada individu no és idèntica entre els uns i els altres. Hi ha persones que tenen una capacitat d'aprenentatge menys progressiva que les altres. Això pot deure's a múltiples causes. Una d'elles és la diversitat que existeix en la mena d'intel·ligències que té l'ésser humà. Hi haurà persones més hàbils a desenvolupar una intel·ligència lingüistico-verbal i altres que siguin més propensos a desficrar i resoldre qüestions lògiques i de raonament. Tot depèn de la capacitat que tingui cadascun en les múltiples intel·ligències que existeixen. Malgrat això, també hi ha persones que desafortunadament, neixen amb una malaltia o trastorn que dificulta l'aprenentatge.

Avui parlarem de la dislèxia i de com les eines TIC ajuden a millorar-la. Ens acompanyes?

  • Què és la dislèxia?
  • Per què es produeix?
  • Quins són els símptomes que han de preocupar l'educador?
  • Recursos TIC per a tractar la dislèxia

Què és la dislèxia?

La dislèxia és un trastorn específic de la lectura que afecta la correcta comprensió dels textos llegits. La causa d'aquest trastorn és una alteració de les zones cerebrals del llenguatge. Actualment afecta a un 5% dels nens. Segons els estudis científics, se li atribueix a una base genètica i no està relacionada amb la intel·ligència. Les manifestacions que la dislèxia presenta en cada nen poden ser molt variades, ja que depèn de factors com l'edat i la intensitat en què l'afecti. Es poden observar dèficits en les funcions relacionades amb la memòria, el vocabulari, les àrees motrius i la parla.

Per què es produeix?

És la pregunta que es realitzen molts pares en veure que el seu fill sofreix aquest trastorn. Per a entendre per què ocorre això en el cervell d'un nen, cal explicar primer com funciona i com es duu a terme el procés de la lectura en el nostre cervell.

El cervell està format per dos hemisferis, l'esquerre i el dret que es comuniquen entre si. Cada hemisferi està especialitzat en unes certes funcions. L'esquerre s'especialitza en processos de llenguatge, mentre que el dret treballa més pel que fa al camp visual i espacial. El primer treballa la part més lògica i racional, mentre que el segon es fonamenta en la part més creativa. A més, els dos no treballen de la mateixa manera, sinó que l'hemisferi esquerre processa la informació seqüencialment, mentre que el dret el fa de manera simultània, és a dir amb moltes dades alhora. Quan s'inicia una activitat de lectura, es combinen els dos tipus d'estratègies en el maneig de la informació per tots dos hemisferis. Però aquells que sofreixen el trastorn de dislèxia, la disfunció en l'hemisferi esquerre afecta la velocitat de processament de la informació, la qual cosa incapacita al nen a processar camps ràpids d'estímuls, tant en l'àrea visual com auditiva.

Saber quina és l'alteració concreta que causa la dislèxia és sempre el més difícil per a un educador. Però l'important és detectar-ho a temps per a posar-li solució, el més ràpid possible.

Quins són els símptomes que han de preocupar l'educador?

La dislèxia és un trastorn que es caracteritza i defineix com evolutiu, la qual cosa representa que els seus símptomes canvien a mesura que el temps avança i el nen creix. No obstant això, ja en l'etapa de preescolar, l'educador o la família pot apreciar petits detalls o signes que poden fer-nos sospitar que el nen sofreix de dislèxia. No és necessari que presenti tots els símptomes que detallarem a continuació, ni tampoc que s'observin alguns d'ells. Però és important tenir-los en compte tots.

Preescolars (3-5 anys)

- Desenvolupament lent del vocabulari i retard en el desenvolupament de la parla.

- Malaptesa en el desenvolupament d'activitats físiques (córrer, saltar, botar, etc.)

- Dificultat a l'hora d'aprendre i seguir les rutines.

- Falta d'atenció i increment de la impulsivitat

- Dificultat en la memorització de números, dies de la setmana, colors, etc.

- Mancada de control en el maneig de llapis, tisores…

Escolars (6-11 anys)

- Inverteix les paraules, els números, les lletres…

- Dificultat per a connectar les lletres i els sons

- Confusió a l'hora de saber com és l'esquerra i com la dreta

- Dificultat en la pronunciació de paraules.

- Té una comprensió lectora molt baixa.

- No millora en la coordinació motora.

- Té problemes a l'hora de memoritzar informació.

- No aconsegueix saber l'hora, el dia, el mes o l'any.

- La gramàtica i ortografia són deficitàries en relació a l'edat.

De 12 anys d'ara endavant

- Dificultat a poder concentrar-se quan llegeix o escriu.

- Falla en la memòria immediata a causa de la seva dificultat en la comprensió lectora.

- Interpreta malament la informació.

- Mostra dificultats en el relacionat a l'organització.

- No aconsegueix planificar el seu temps ni té estratègies per a acabar a temps les seves tasques.

- En l'aspecte més social, li costa fer amics ja que no entén les converses.

- Bloc emocional.

No obstant això i per sort, les Tecnologies de la Informació i Comunicació ajuden a aconseguir millors resultats en el tractament de la dislèxia. Vols saber com?.

Recursos TIC per a tractar la dislèxia

Jocs per a treballar i millorar la lectura

  • Silibario: Creat per a alumnes que presenten dificultats auditives, encara que també és útil per a aquells que tenen dificultats en l'aprenentatge de la lectura. És un programa que treballa tots els processos que intervenen en aquest aprenentatge gràcies a materials motivadors. Ja que amb aquest trastorn no n'hi ha prou amb poder, sinó també és molt important la voluntat de l’afectat.

  • Dyseggxia: Conegut també com Piruletras, és una app que pots descarregar-te tant per a IOS com per a Android, en el qual s'inclouen exercicis per a tractar aquells errors de lectura i escriptura propis dels nens. Hi ha diversos nivells i cadascun s'estructura sobre la base de la freqüència de paraules en castellà, el seu nombre de lletres i la seva similitud amb altres paraules de la llengua.
  • E-DysGate: És un joc amb imatges de l'entorn o imatges artístiques adequades a nens més majors. El professor pot autoritzar el joc de manera online.

Convertidors de text en àudio:

Coneguts com OCR (Reconeixedors Òptics de Caràcters) són els encarregats de dur a terme una lectura dels textos en format escrit, amb la finalitat d'evitar els errors en la lectura, les inversions i els equívocs a l'hora de llegir. Es recomana començar a aprendre la seva utilització quan s'acaba el període de lectura normalitzat i encara l'alumne està adquirint el procés *lectoescritor. També és útil perquè puguin estudiar i memoritzar, doncs en convertir un text en àudio, molts poden escoltar-lo tranquil·lament en qualsevol lloc amb la seva tauleta o telèfon mòbil.

Convertidors gratuïts:

DSpeech: Àgil i molt intuïtiu. El desavantatge que té aquest convertidor és que converteix els textos en un arxiu simple, sense integrar imatges i il·lustracions. No obstant això, és una molt bona opció gratuïta. 
 *

Read for me: App només per a dispositius mòbils Android. És capaç de llegir tot tipus d'arxius de text, inclosos PDF.

Pàgines web i material TIC per a treballar l'ortografia

Avui dia i gràcies a l'avanç de la tecnologia i el fàcil accés a la informació, tenim al nostre abast nombroses aplicacions informàtiques per a treballar l'ortografia. No obstant això, sempre s'ha de buscar la més adequada en funció a l'edat, preferències i necessitats de l'alumne. En la pàgina ladislexia.net s'inclouen tant activitats per a treballar ortografia de manera natural com a arbitrària.

Editorial Yalde. En aquesta web s'inclouen programes per a treballar l'ortografia ideovisual, així com totes les regles ortogràfiques. Cal destacar que no és un programa interactiu, sinó que atorga informació que ajuda a recordar l'ortografia de les paraules més freqüents.


Webs per a treballar l'ortografia mitjançant la memorització de la forma visual de les paraules: Popi; Ortografia Vedoque; Vocabulari bàsic pictogràfic; ALE-Ajuda a la lectoescriptura.

Hem vist que els trastorns educatius poden afectar el desenvolupament personal i educatiu d'un individu. Però que si es detecta a temps i es treballa, sobretot amb les noves eines tecnològiques educatives, pot resoldre's i millorar-se. Què t'ha semblat l'article? Coneixes algun mètode o eina efectiva que ajudi a millorar la dislèxia? Dóna'ns la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris