Els audiollibres i podcast a l'aula

La comprensió lectora és una de les capacitats fonamentals per al desenvolupament de l'individu en l'educació. Base per a la comprensió i gestió d'altres habilitats i per al progrés dins d'una aula.

En l'anterior article vam veure com fomentar l'activitat lectora entre els alumnes, és un dels majors reptes per a professors i pares. Hem de buscar els estímuls necessaris per a fer d'aquesta activitat una mica emocionant, divertit i interessant. I avui dia, gràcies al desenvolupament de les noves tecnologies, existeixen múltiples eines perquè la lectura es converteixi en una activitat d'interès per als alumnes.

I encara que a les aules encara convisquin, i siguin necessaris, els “vells” textos, l'àudio digital emergeix amb força en els centres. Avui parlarem dels audiollibres i podcast en classe. Ens acompanyes?

  • Els audiollibres
  • Avantatges de l'audiollibre
  • Eines d'audiollibres en classe
  • El podcast a l'aula

Els audiollibres

En els últims anys, els audiollibres s'estan fent buit i estan entrant amb força a les aules. Des del 2017 s'ha convertit en el format digital que més ha crescut. I segons l'Associació d'Editors d'Audiollibres (APA), s'afirma que les vendes han augmentat un 22,7% respecte als últims 3 anys.

Per a qui no hagi sentit parlar dels audiollibres, aquests són enregistraments que recullen el contingut d'un llibre llegit en veu alta. Aquest format cada vegada gaudeix de més popularitat i pot ser un bon complement per a l'aprenentatge. Representen un reforç que aferma el missatge dels continguts de text i habiliten una lectura de comprensió més profunda que beneficia a alumnes que puguin tenir problemes d'aprenentatge. Diversos estudis demostren que llegir en veu alta augmenta el vocabulari i els conceptes, a més de facilitar la comprensió lectora.

 

Avantatges i desavantatges de l'audiollibre

Existeixen múltiples avantatges en l'ús de l'audiollibre en classe. Vols saber quins són?

1. Augmenta l'exposició a les paraules i el seu vocabulari

Els estudiants aprenen paraules sense el procés de descodificació entre lletra, so i comprensió de la composició que formen. La primera forma de comunicació que aprenem és la llengua parlada, és lògic que alguns estudiants se sentin menys estressats i registrin millor quan senten que quan llegeixen.

2. Són un estímul de doble aprenentatge

Quan el material didàctic es presenta en text i àudio, els alumnes compten amb dues maneres de rebre la informació. Per a alguns estudiants, llegir no és suficient en estructurar i formar una idea, per la qual cosa l'àudio li suposa un complement per a reforçar aquesta capacitat. Quants més sentits estiguem usant per a interactuar amb determinat contingut, millor retenció i comprensió tindrem amb aquest.

3. Ajuda a alumnes amb problemes de memòria

Els alumnes que solen presentar dificultades a l'hora de memoritzar, l'audiollibre els ajuda a recordar amb més facilitat. En construir una memòria al voltant de la lectura, es faciliten les altres tasques mecàniques per a decodificar i comprendre.

4. Són auxiliars i de gran ajuda per als alumnes amb dislèxia

La dislèxia impedeix moltes vegades el progrés d'un alumne amb la lectura. El que comporta a un impediment d'un desenvolupament en l'educació des de diversos vessants. No obstant això, amb l'audiollibre, en tenir aquest complement que confirma paraula per paraula el que s'està llegint, els estudiants poden aprendre com van escrites les paraules i ajuda a disminuir els símptomes de dislèxia.

5. Els ajuda a crear un sentit d'aprenentatge independent

Els audiollibres són materials que poden emportar-se a qualsevol lloc. És com un dispositiu mòbil que pot usar-se en qualsevol moment. I ara, durant vacances, serveix d'ajuda per a no perdre el progrés que s'ha anat adquirint durant la resta de l'any. L'avantatge dels audiollibres també, és que pots portar molts llibres en un mateix dispositiu. A més, la repetició dels continguts via auditiu augmenta el nivell de recordació i els permet als estudiants rebre la informació fora del saló de classes, quantes vegades desitgin.

 

Eines d'audiollibres en classe

Entre els audiollibres més llegits, podem trobar els clàssics i aquells que s'adaptin més als nostres gustos i interessos. I avui dia, gràcies al lliure accés a la informació i al desenvolupament d'Internet, podem tenir accés a una infinitat de contingut. Existeixen diverses aplicacions i plataformes que ofereixen quantitat de títols, i molts d'ells en diferents idiomes. Vols saber quins són?

Storytel

És una plataforma en streaming que et permet escoltar tot tipus d'audiollibres a través d'una aplicació que pots instal·lar en el teu mòbil. Ofereix títols de diverses categories, i per als més petits i/o els que vulguin aprendre anglès, també ofereix aquest idioma.

Audible by Amazon

Una aplicació pertanyent a Amazon, que durant el seu mes de prova, t'ofereix més de 180.000 títols de manera gratuïta. Passat el mes, hauràs d'aportar la quantitat estipulada per subscripció, si vols continuar escoltant el seu contingut.

LibriVox

És un lloc web en la qual tens dues possibilitats: Registrar-se com a voluntari en el qual pots gravar audiollibres amb llicència oberta i pujar-los, o bé registrar-se com a lector/oïdor i consumir els títols i continguts que t'ofereix la web. Es presenten no tan sols obres en espanyol i anglès, sinó que també les pots trobar en alemany, francès, italià, entre altres.

Loyal Books

Aquesta plataforma et dóna l'opció de lliure descàrrega d'audiollibres de domini públic de diferents gèneres i agrupats en més de 20 idiomes. Les seves obres són creades per afeccionats amb la finalitat de contribuir al desenvolupament cultural.

Biblioteca virtual Miguel de Cervantes

La xarxa de l'institut Cervantes ofereix una plataforma d'audiollibres amb enregistraments d'un narrador en la qual pots accedir si et registres amb un usuari i contrasenya. Hi ha més de 320 àudios de poesia espanyola i 120 novel·les.

El podcast en classe

Un podcast és una publicació digital periòdica en àudio o vídeo que es pot descarregar d'internet. Es tracta d'un programa de ràdio personalitzable i descarragable que pot muntar-se en una web o blog.

Actualment, existeixen moltes plataformes per a emmagatzemar i compartir continguts que estan afavorint l'expansió d'aquest recurs, i la seva inclusió a l'aula. Ecos del Tiempo (història), Ciencia ES (ciència) o Hablando en plata(llengua), són alguns dels més coneguts avui dia. Però no tan sols serveix per als alumnes, sinó també per als professors perquè ajuden a desenvolupar les seves classes. The Google Teacher Tribe o Pildoras de Educación són dues plataformes per a millorar el contingut de les classes per part del professorat.

Però els podcasts no tan sols estan per a escoltar-los. Una bona opció per a integrar-los en una aula és que els estudiants, s'animin també a crear-los. Aquí et deixem una sèrie d'instruccions perquè comencis a crear els teus propis podcasts:

1. Triar un tema

Entre tots els alumnes, es pot triar un tema i convertir-lo en un programa per a després crear un canal col·laboratiu. Audiorecomendacions de lectures, autors, presentacions de personatges famosos o històrics, audioguies de ciutats, receptes de cuina… És important seleccionar un tema que encaix amb les necessitats de l'aula i les seves preferències.

2. Redactar el podcast

Abans d'iniciar a gravar el podcast s'ha d'elaborar un guió, estructurar les idees, pensar i planificar què es dirà, etc.

3. Assajar l'enregistrament

Abans de gravar-ho, més val assajar per a agafar confiança i que el contingut surti tal com s'havia previst.

4. Gravar els àudios

Es poden utilitzar diversos programes gratuïts per a l'enregistrament d'àudios. Un dels més coneguts és Audacity, amb el qual pots fer l'enregistrament, exportar-la en mp3 i editar les etiquetes.

Els audiollibres i els podcast són una eina cada vegada més important dins de les aules. Ajuden a incentivar l'interès dels alumnes en la lectura i desenvolupen habilitats com la creativitat, la col·laboració, i la comprensió oral. I tu, sabies de la importància d'aquesta eina? Coneixes algun canal de podcast que vulguis recomanar-nos? Comenta'ns en el nostre blog i mantingues-te informat de totes les novetats de les eines TIC a l'aula.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris