TIC per aprendre a parlar en públic

Les eines TIC són de gran utilitat per a incorporar noves metodologies d'aprenentatge davant un sistema educatiu que cada vegada s'està adaptant més a la nova realitat: l'era digital. La inclusió de noves eines tecnològiques i digitals fa que els nens cada vegada siguin més propensos a utilitzar aquest tipus d'aparells en el seu àmbit social i en el dia a dia. Tauletes, ordinadors, apps, Internet…són moltes les capacitats i recursos que existeixen actualment per a obtenir informació o per a aprendre d'una altra forma que no sigui amb llibres i amb un sistema formatiu/educatiu ja ancorat en el passat.

No obstant això, i amb el pas dels anys, veiem com la majoria de les persones, almenys a Espanya, temen parlar en públic. Suors fredes, nerviosisme i fins i tot ansietat són alguns dels símptomes que recorren el cos d'aquelles que s'enfronten a parlar davant una grup de persones. Per tant, a l’article d’avui, parlarem de la importància de saber parlar en públic i com els recursos TIC ajuden a la seva formació i aprenantatge. Ens acompanyes?

  • La importància de parlar en públic
  • La por de parlar en públic
  • Apps gratuïtes per a aprendre a parlar en públic
  • Pautes per a ensenyar oratòria en classe

La importància de parlar en públic

La capacitat per a comunicar idees enfront d'un grup de persones de manera que siguin capaces de parar-te esment, i si pot ser, que estiguin d'acord, és i ha estat, durant molt d’anys un dels majors reptes tant d'alumnes com professors.

Cal destacar, que parlar en públic no és tan sols fer-ho amb soltesa. Moltes persones mostren tranquil·litat i serenitat a l'hora de comunicar, però no són capaces de generar una connexió amb el públic. I en el món actual, saber parlar en públic és crucial tant a nivell personal com professional.

És sens dubte una de les habilitats més complexes d'adquirir i difícils de gestionar. Però afortunadament, amb la formació adequada, aquesta habilitat es pot entrenar fins a aconseguir l'èxit més rotund davant qualsevol mena de situació; Saber exposar amb claredat i tenir poder de convicció sobre un tema en concret, és primordial en múltiples contextos: escoles, universitats, en la vida laboral… augmenta no tan sols les possibilitats d'èxit acadèmic, sinó que també és un fidel reflex de seguretat i autoestima.

Però, per què a Espanya en particular, i a nivell general, la gent té tanta por de parlar en públic?

La por de parlar en públic

Francisco Grau, expert en ‘coaching’, durant una xerrada va plantejar la pregunta: Parlar en públic és un do innat o una habilitat que es pot aprendre? , a la qual va seguir amb la següent interrogació: Per què tenim por de parlar en públic?

 

Segons diversos experts en la matèria, parlar en públic ens fa por perquè al nostre país, a nivell general, no se'ns ensenya a comunicar. A les aules, no rebem cap mena de formació per a aprendre a parlar amb eficàcia davant els nostres companys. Per això, molts de nosaltres, arribem al món laboral sense haver superat aquesta por. Però, a part de la falta de formació, tan necessària al nostre país, perquè més ens fa por?. Hi ha tres causes fonamentals que hem de combatre:

1. La por d'equivocar-se i fer el ridícul: la crítica ens fa témer, i pensem molt sobre el què diran.

2. No sabem bé de què parlarem. Parlem sense tenir un coneixement propi de la matèria.

3. Falta de preparació. Si tenim una exposició oral, pocs són els que assagen i es preparen aquesta exposició.

Però, la tecnologia, ajuda en moltes qüestions de l'educació a millorar la nostra metodologia de treball per a ser més efectius. Existeixen eines digitals que ens ajudin a millorar l'oratòria. La resposta és sí, vols saber quins són?

Apps gratuïtes per a aprendre a parlar en públic

TED. Aquesta app és una de les més conegudes en el món. Presenta xerrades de persones fascinants en el món: genis de la tecnologia, educadors, metges, experts en negocis… i d'aquí pots aprendre com es mouen, parlen, i gestos que els converteixen en experts comunicadors.

El llenguatge no verbal: Aquesta aplicació acompanya el llibre de Teresa Baró on s'imparteix dues rutines d'entrenament exclusives per a telèfons intel·ligents: una enfocada a parlar en públic i una altra amb consells que tenir en compte en una entrevista de treball.


Voice Memos: Pots gravar la teva pròpia veu i practicar així el discurs per a veure com sona. D'aquesta manera l'app pot ajudar a aprendre a parlar en públic en poder escoltar-te i corregir errors.


Promptsmart Pro: Una app que actua com un telepromter. Aquest element de televisió en el qual apareixen tots els textos que els presentadors han de pronunciar quan presenten les notícies. Aquesta app reconeix de manera automàtica la velocitat de locució, per a adaptar així per si sola la velocitat a la qual passa el text en la pantalla, adaptant-se a la manera de parlar.

Chiara: És el primer simulador que utilitza la realitat virtual per a entrenar les habilitats de la comunicació. A través d'una aplicació mòbil, es pot millorar les seves presentacions en públic practicant en fins a 24 escenaris diferents. El durada dels assajos varia entre els 5 i els 8 minuts i gràcies a la IA, l'alumne pot mesurar paràmetres com el volum, l'entonació, la velocitat, la claredat, etc. Després de cada presentació, l'app proporciona un feedback durant uns 10 minuts oferint consells de millora.

Però en classe, també és important ensenyar als més petits, què han de tenir en compte i quals són els factors clau, per a aprendre a saber parlar en públic de manera eficaç.

Pautes per a ensenyar oratòria en classe

Respiració

A través d'exercicis de respiració controlem l'aire, i aconseguim per tant arribar al final d'un paràgraf sense ofegar-nos pel camí. Això fa que estiguem més tranquils, segurs de nosaltres mateixos i transmetem major credibilitat.

Dicció

Perquè algú ens comprengui, primer és necessari que ens entengui. La dicció, i realitzar exercicis diàriament en classe és fonamental perquè aconsegueixin comunicar-se de manera clara.

Seguretat, autoestima i intel·ligència emocional

Aquests tres aspectes són fonamentals a l'hora de saber comunicar correctament. La importància de saber gestionar l'emoció, no tan sols ajuda a millorar l'oratòria, sinó també per a la formació i integració de la persona en la societat. Aquí et deixem un vídeo on s'explica de la importància de l'emoció en el desenvolupament d'un nen/a:

 

Comunicació no verbal

Saber controlar l'espai que controlem és fonamental perquè el públic noti la teva presència i per tant, perquè afecti la teva bona comunicació. Tant en el terreny online com en l'espai físic en el qual ens desplacem, els gestos que fem, la mirada, i altres aspectes que el nostre cos comunica, canvien dràsticament la percepció del nostre receptor.

Escriure per a comptar

Quan els alumnes realitzin presentacions en públic, normalment memoritzen els textos i els exposen, però el que hem d'aconseguir és que escriguin l'estructura del que vulguin comptar i que escriguin el que volen comptar. No utilitzant els mateixos verbs, i frases utilitzades ja en el paper. Així resulta més senzill.

En l'article d'avui hem vist com parlar en públic és una de les coses que més temem i de les quals més se'ns resisteixen. La formació des de petits és sens dubte fonamental per a ser uns autèntics oradors professionals, com també ho són les eines TIC que ens ajuden a millorar aquestes defectes a l'hora de parlar en públic. I a tu, et costa també parlar en públic? Saps d'altres tècniques que ajudin a millorar-ho? Deixa'ns la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris