Jocs mòbils com a estratègia d'ensenyament

El món està canviant, això no és res nou. La irrupció del Covid-19 ha trastocat tant les nostres conductes personals com la manera de socialitzar-nos. També ha irromput l'evolució d'uns certs sectors per a una nova reconversió. L'educació és una de les grans afectades en aquest àmbit. I encara que els nous mètodes educatius estaven implementant-se gradualment a les aules, ara ja existeix una necessitat obligatòria de fer-ho. La tecnologia i l'era digital demanen pas

El distanciament social, rebat el dilema de la introducció de les noves eines digitals a l'aula. Són realment necessàries? Beneficien a l'alumnat i al professor? Com concorre en el progrés educatiu?. Avui dia són molts els jocs que tenen una finalitat i pràctica educativa. En l'article d'avui parlarem sobre els jocs mòbils com a estratègia d'aprenentatge. Ens acompanyes?

  • Què són les apps educatives?
  • Per què és interessant agregar els jocs mòbils a l'aula?
  • Millors jocs per a l'aula
  • Among us en classe

Què són les apps educatives?

Des que van arribar els telèfons intel·ligents, fa ja uns 10 anys, la nostra vida ha canviat. Més ben dit, la nostra conducta social ha canviat. El naixement de les xarxes socials i de les aplicacions, que en els seus inicis tenien uns objectius d'entreteniment, han anat progressant i establint uns nous camins. Ara les xarxes socials són una de les majors plataformes i mitjans de comunicació per a les marques. I les apps, ens guien i ajuden en el nostre dia a dia. Sabies que en l'actualitat existeixen més de 80.000 apps educatives? Cada vegada depenem més dels nostres dispositius mòbils, i és per això que es desenvolupen més i més aplicacions amb tota mena de funcions. Les apps educatives també proliferen i pares, professors i alumnes es beneficien d'això…

L'accés a una connexió a internet gairebé il·limitada i des de qualsevol lloc, ha possibilitat l'aparició d'un nou enfocament e-learning (aprenentatge a través d'internet). I el mobile-learning possibilita un aprenentatge més personalitzat per al progrés educatiu tant d'alumnes com professors.

Per què és interessant agregar els jocs mòbils a l'aula?

Encara que sembla una contrarietat, i si t'ho diuen fa vint anys, no t'ho creus, l'ús dels videojocs en l'àmbit escolar presenta nombrosos avantatges. Aquesta cerca de material educatiu no convencional sorgeix de la necessitat d'aplicar un ensenyament més dinàmic i divertit, que permeti interessar a l'alumne i incrementi les possibilitats del seu progrés. Segons un estudi de l'Associació Espanyola de Distribuïdors i Editors de Videojocs, tres de cada quatre professors de primària a Espanya consideren que els videojocs tenen una càrrega pedagògica. Són molts els estudis que confirmen que els videojocs són una eina excepcional per a promocionar valors com la solidaritat, el respecte o la cooperació. A més són una eina també perfecta per a desenvolupar la creativitat. Aquí t'assenyalem algunes dels avantatges de l'ús dels videojocs en classe:

 

- Permeten l'aprenentatge en qualsevol context, dins i fora de l'aula

- La gran popularitat dels dispositius mòbils fa que aquest influeixi en la motivació de l'alumne.

- Els videojocs educatius solen comptar amb un important component lúdic, ja que partint de la ludificació, integren la seva dinàmica.

- Fomenten una gran participació entre els alumnes, trencant amb la clàssica experiència d'aprenentatge passiu.

- És un atractiu per als alumnes perquè inclou vídeos, imatges, àudios, etc…

Millors videojocs mòbils per a l'aula

Aquí et recomanem alguns dels millors videojocs perquè tant alumnes i professors es beneficiïn de tots els seus avantatges educatius:

Magic Kinder

Aquesta aplicació ens presenta un món d'entreteniment molt complet. Contes, històries, vídeos, una secció per a dibuixar i acolorir…un videojoc perquè els petits es diverteixin i aprenguin. Disponible en Android.

Ship Antics

Aquesta aplicació és com una espècie de llibre interactiu. El capità Fred, juntament amb Otto i Amanda, són els protagonistes d'aquestes aventures on posaran a prova l'enginy dels usuaris a través de misteriosos i divertits puzles. Disponible per IOS.

El tren de l'alfabet de Lola

Enfocat pels més petits, aquest videojoc portarà als seus usuaris a través d'un viatge on podran aprendre l'alfabet i diverses paraules. Però no tan sols per a aprendre-ho en espanyol, sinó que disposa de 12 idiomes: xinès, danès, neerlandès, anglès, francès… un app similar a Duolingo, però pensat per a nens. Disponible per Android.

Crayola Crayola

és una app que ens porta a un món basat a dibuixar i acolorir, on la música és també protagonista. Cada vegada que se selecciona un dibuix per a emplenar-lo al gust de l'usuari, sona una cançó popular infantil, fent més entretingut encara aquesta divertida activitat. Disponible per Android.

Lightbot

La programació és una de les activitats més populars a causa de la rellevància que tindrà en un futur immediat. Aprendre programació és fer un pas a la futura carrera professional dels alumnes. I com més aviat millor aprenguin el llenguatge de la programació, abans sabran desenvolupar-la amb més soltesa. Lightbot és per tant una aplicació, on els menors de 12 anys podran aprendre a programar d'una manera molt intuïtiva i senzilla, utilitzant la lògica a través dels diversos trencaclosques que hi ha en l'app. Disponible per Android i IOS.

Jocs de matemàtiques amb Zeus

El mateix déu Zeus ens acompanyarà en aquesta aventura d'aprendre matemàtiques. Per mitjà d'operacions de suma, resta, multiplicació i divisió podran avançar a través de 50 nivells i ajudar a Zeus i els seus amics a derrotar als 10 caps. Tota una aventura.

Among us en classe

Among us s'ha convertit sens dubte, en un dels jocs més populars d’aquest any. Són molts els joves que dediquen les seves tardes en quedades virtuals per a divertir-se amb aquest joc. Qui no ha jugat alguna vegada a “policia i lladre” o “poble dorm”? Perquè Among us és un joc que utilitza la mateixa mecànica, però a través del mòbil. I ara mateix té molts motius per a portar-ho i aplicar-ho en l'àmbit de l'educació.

La seva estructura de joc és senzilla. Fomenta la col·laboració i el treball en equip. Exigeix una bona planificació i estratègia per a aconseguir l'èxit. T'obliga a posar-te en el lloc de l'enemic per a imaginar què pretén fer i anticipar-te…sens dubte recull tota una sèrie d'habilitats que ajudaran a millorar a l'alumne.

Aquí et donem un exemple per a l'ús de Among us en classe:

En una classe de llengua per exemple, el docent, haurà de fixar-se bé en les construccions d'oracions i en si l'estudiant ofereix més o menys detall en la seva acusació o defensa. A més, també els alumnes podran fer de mediadors, corregint als seus companys quan parlin fos de torn o parlin tots alhora; També es pot afegir el rol de ‘el detectiu’ en què una persona haurà de preguntar-li, als quals ja estan ‘morts’, pistes sobre qui és l'assassí, com vesteix, o perquè zona e classe es troba…

El món està canviant sí, i hem d'adaptar-nos a aquest pel nostre propi benefici. La tecnologia i les eines digitals són ja autèntiques protagonistes en les nostres vides, i també en l'educació. El que abans era impensable, com introduir els videojocs en classe, ara són un recurs molt eficaç en benefici de l'educació. I el teu, què opines dels videojocs a les aules? Creus que són beneficiosos? Deixa la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris