La realitat mixta a l’educació

En termes globals, l'educació avança. Amb el sorgiment de les noves tecnologies, l'estructura i metodologia educativa està adaptant-se a aquesta nova realitat, que coneixem com era digital. La planificació d'estratègies dins de l'aula s'estan adaptant sobre la base del desenvolupament de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació.

En aquests temps que corren, on noves eines digitals estan cobrant protagonisme i implementant-se dins de l'aula, per motiu en part de la Covid-19, veiem que la nova bretxa digital, ja s'està afermant en aquesta nova època. En l'article d'avui, veurem com un nou tipus de “realitat” s'està posicionant com la principal estrella en l'entorn educatiu. Estem parlant de la realitat mixta. Ens acompanyes?

  • Què és la realitat mixta?
  • Quines aplicacions té en l'educació?
  • Tipus de realitat mixta en l'educació
  • Beneficis de la realitat mixta en l'educació

Què és la realitat mixta?

Per a primer saber o entendre què és la realitat mixta, hem de parlar de la realitat virtual i de la realitat augmentada.

La realitat virtual, a diferència de la realitat augmentada, consisteix a crear un món d'aparença real, però totalment generat mitjançant tecnologia informàtica. Es pot accedir a la realitat virtual mitjançant unes ulleres, conegudes com a ulleres de realitat virtual. Amb el temps, es té previst que aquest mitjà evolucioni i que ens endinsem en aquesta mena de realitat a través d'altres eines. Avui dia, s'utilitzen plataformes omnidireccionals perquè l'usuari pugui caminar per l'entorn virtual sense moure's del lloc.

Quan parlem de realitat augmentada, ens referim a la combinació d'elements virtuals al costat d'elements de la realitat que ens envolta. Un clar exemple, perquè entenguem el que és la realitat augmentada, seria el joc Pokémon Go. Fa uns anys, part de la societat va viure la febre d'aquest videojoc, que consistia a buscar i capturar diferents personatges de la saga japonesa. En el seu moment més àlgid, va aconseguir l'astronòmica xifra de 45 milions d'usuaris actius. Aquest joc va popularitzar la realitat augmentada.

 

La realitat mixta és, bàsicament, una mescla de totes dues realitats que combina el millor de cadascuna i pot canviar la forma en què es percep el món. Aquest tipus de tecnologia inclou la interactivitat de la realitat virtual, ajunto el poder visual que ofereix la realitat augmentada. Una nova tecnologia que permet la seva aplicació en el món acadèmic.

Quines aplicacions té en l'educació?

En l'actualitat, la realitat augmentada té múltiples aplicacions dins de la nostra societat. Tant en la indústria, en la sanitat, en l'oci, o en la pròpia arquitectura, aquesta nova tecnologia avança amb passes de gegant. Recentment, s'ha inaugurat a Washington el primer museu-bar amb aquesta tecnologia en tot els EUA Pots gaudir d'un còctel amanit amb un toc de realitat augmentada. Però com hem dit, aquesta tecnologia té més funcionalitats. Els metges per exemple, poden visualitzar, a través de tauletes o ulleres hologràfiques, els òrgans dels seus pacients en 3D, o consultar el seu historial abans o després d'una intervenció quirúrgica. Un altre exemple que pot sorprendre'ns són els escàners facials. Sona a ciència-ficció, però ja hi ha un servei capaç de reconèixer la cara d'una persona i, simultàniament, mostrar les xarxes socials en les quals és present.

En essència, la realitat mixta es presenta com el vehicle més eficient per a desenvolupar instàncies d'educació immersiva en les quals l'estudiant aprengui envoltat d'un entorn que estimuli cadascun dels seus sentits i li permeti aconseguir un aprenentatge més profund i sostingut en el temps.

Aquesta eina permet una millor formació en disciplines com per exemple, la Medicina, Veterinària o Biologia, en les quals pot contribuir a una millor visualització dels objectes d'estudi. Com? Vegem aquí un exemple. En una classe tant el professorat com l'alumnat, a través de les seves ulleres de realitat mixta, poden observar un òrgan humà surant a l'aula. El professor, mentre explica, interacciona mostrant les venes, el flux de sang, i el funcionament de l'òrgan. Els alumnes, també poden interaccionar i aprendre a través d'aquesta tecnologia, com és un òrgan humà i quin funcionament té.

Amb aquests dispositius, els alumnes poden interactuar amb un entorn produït entre un món real i virtual, on coexisteixen objectes físics i digitals. Gràcies a aquesta realitat mixta, tant alumnes com professors, poden tocar i manipular objectes concrets, la qual cosa genera una major comprensió d'aquests.

Tipus de realitat mixta a l'aula

Hem de comprendre que, més que dos tipus de realitat mixta, hi ha dues formes fonamentals d'utilitzar-la a l'aula. La primera és, per a definir-ho d'alguna manera, la més tradicional. És la que s'acosta més a l'essència i funcionalitat de la realitat mixta. A través de l'ordinador, els estudiants poden explorar un entorn virtual. Podem dir que avui dia, és la més accessible per als centres escolars. Perquè tan sols fa falta un ordinador, tauleta o dispositiu mòbil, per a acostar-se, explorar i interactuar amb aquesta mena de realitat.

La segona forma és el que s'identifica totalment com RM real, que és l'experiència d'immersió total que requereix que els estudiants disposin de tecnologia i eines com unes ulleres de realitat virtual, i un controlador de moviment.

Amb aquesta mena de tecnologia, tant alumnes com professors poden interactuar amb un entorn produït per una mescla entre món real i virtual, on coexisteixen els objectes físics juntament amb els digitals. Aquest segon tipus de realitat proporciona una experiència d'aprenentatge més atractiva, divertida i efectiva. No obstant això, la seva inversió en el sentit econòmic és molt més major que el primer.

Beneficis de la realitat mixta en l'educació

La realitat mixta, a diferència dels mètodes educatius més clàssics, ofereix grans avantatges i beneficis.

1. Compromís

La forma que tendeix la realitat mixta d'ensenyar i educar als alumnes, afavoreix el seu compromís en el desenvolupament de continguts. Un compromís que sorgeix de manera natural per l'interès que proporciona i la curiositat que causa no tan sols en alumnes, sinó també en professors.

2. Universalitat

La realitat mixta, extrapolant les possibles diferències socials, econòmiques o geogràfiques, és capaç d'unir sense establir fronteres. És capaç de fomentar la cooperació, la col·laboració i la interacció humana, ja que acaba o posa fi als límits imaginables de temps i espai.

3. Polivalència

La realitat mixta serveix per a ensenyar qualsevol tipus de matèria educativa. A més, la capacitat que té d'atenció per part dels alumnes és sorprenent. És més fàcil veure i sentir alguna cosa que haver d'escoltar una explicació sobre això, sobretot si parlem d'uns certs aspectes o conceptes que resulten ser abstractes per a la majoria dels alumnes.

4. Maneig de qualsevol temps i espai

Una de les grans capacitats, o en aquest cas beneficis que genera la realitat mixta, és la de poder retrocedir en el temps i ser capaços d'interactuar o conèixer, objectes, animals o coses que, d'una altra manera, seria impensable. Conèixer els trets i les característiques d'un dinosaure, amb tanta exemplaritat, és fascinant en comparació que fer-ho amb una imatge a través d'un llibre.

La realitat mixta, és sens dubte una de les tecnologies que posarà en escac a la clàssica i antiquada educació tradicional. Com hem dit al principi d'aquest article, les eines digitals han vingut per a quedar-se, i adaptar-se a elles i introduir-les en el nostre sistema social educatiu, és vital per al nostre progrés. I tu, què penses de la realitat mixta? Creus que és necessari en el nostre sistema educatiu? Deixa'ns la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris