Responsabilitat digital a l’aula

El procés cap a una nova era digital, implica establir canvis i introduir noves metodologies de treball. La societat està submergida cap a una nova època on la tecnologia, les eines digitals i internet són protagonistes. Enrere queda l’etapa analògica, per a donar pas a un nou començament i a un nou context social. Internet és ara la roda amb la qual gira el món.

En els últims articles del nostre blog, hem vist com s'estan introduint noves metodologies i tècniques d'aprenentatge on les eines digitals parteixen com a base. Els alumnes han d'aprendre a manejar aquestes eines per a avançar en el progrés. Però Internet no és sempre una eina fiable. El tenir accés a ell, implica que també hem de conèixer els riscos i els perills que comporta. En l'article d'avui parlarem de la responsabilitat digital a l'aula. Ens acompanyes?

  • Què és la ciberseguretat?
  • Principals riscos en l'ús d'Internet per als nens
  • Per què hem de formar als alumnes en ciberseguretat?
  • Les bones pràctiques digitals a l'aula

Què és la ciberseguretat?

Podem definir la ciberseguretat com la pràctica de protegir els dispositius, sistemes, xarxes i dades d'atacs o altres fins maliciosos. En resum, es tracta de donar seguretat a les tecnologies de la informació, a la seguretat de la xarxa. Les empreses, les institucions privades, les entitat públiques necessiten mantenir els seus sistemes i infraestructures tecnològiques fora de perill, i avui dia més. Durant la pandèmia del Covid-19, on moltes empreses han posat en marxa el teletreball, un dels seus principals objectius és evitar les amenaces que posen en risc la informació. Però, Internet s'ha estès en diversos camps i hàbits, on també és important establir protocols de ciberseguretat.

És important començar a informar als més petits sobre aquests perills, i la manera que existeix de protegir-se. El que implica que, cenyint-nos a l'àmbit escolar, aquest sigui un aspecte de la seguretat en la xarxa que queda en mans de les institucions educatives. Però abans de formar als alumnes, han de conèixer quins són els riscos.

Principals riscos en l'ús d'Internet per als nens

Assetjament

En Internet, el ciberassetjament, o també conegut popularment com cyberbullying presa diverses formes. El Cyberbullying inclou, entre altres, enviar missatges d'odi o amenaçar als companys, difondre mentides o fer comentaris desagradables amb la intenció d'humiliar, a través de les eines digitals. Cal esmentar que la diferència que existeix entre aquesta mena d'assetjament, al “tradicional” és la distància entre agressors i víctimes. En aquest cas, l'anonimat que permet Internet, fa que als agressors siguin més cruels, per la qual cosa molts experts consideren aquest tipus d'assetjament com un dels principals riscos per als alumnes.

Accés a material inapropiat

El lliure accés a Internet i a diverses fonts d'informació i plataformes, permet que es trobi contingut inapropiat pels més joves, i fins i tot il·legals. El coneixement d'aquest problema, ha derivat en l'evolució de programes i softwares que controlen i bloquegen segons quin contingut. Però avui dia, els “nadius digitals” solen trobar maneres d'eludir-ho. A més, el fàcil accés a aquesta mena de contingut, deriva en el possible risc d'inhibir la falta d'empatia i de dolor davant algunes situacions o actes que són considerats malèvols.

Robatori d'identitat

La gestió de les dades personals és un dels factors que els més petits han de conèixer. El robatori d'identitat, suposa grans perills. Més del que la gent és conscient, i la llei és molt poc permissiva davant aquest aspecte. La seguretat en aquest aspecte resulta primordial. Els pirates informàtics poden realitzar diversos delictes amb el robatori de la identitat, per la qual cosa els alumnes han de ser cada vegada més conscients sobre aquest perill.

Compres o càrrecs abusius

Tant els pares com els professors, han d'educar als més petits en aquest aspecte. La facilitat de comprar productes i serveis en línia a través dels dispositius mòbils i els ordinadors, a freqüentat els càrrecs abusius. El fàcil accés a aquests dispositius per part dels més petits, ha provocat alguna ruïna econòmica en algunes famílies. Hem vist per les notícies, com en més d'una vegada, els nens han comprat productes en línia o accessos extra en videojocs, per valors de més de mil euros. L'adquisició de productes i serveis indesitjats és un dels grans problemes al qual s'enfronten els pares quan comparteixen dispositius.

Assetjament sexual

Experts en pedagogia i tecnologia defensen que l'ús de les xarxes socials ha de tenir un límit. Asseguren que els més petits, no tenen necessitat de crear-se perfils en les xarxes socials. El grau d'exposició al qual se sotmets, juntament amb l'anonimat dels interlocutors, deixa als nens en una posició especialment vulnerable.

Per què hem de formar als alumnes en ciberseguretat?

La normalització en l'ús d'aquestes tecnologies ha convertit a gran part de la ciutadania en nadius digitals, no sempre conscients dels riscos als quals ens exposem en la Xarxa. Aquests riscos moltes vegades, succeeixen a esquena dels adults que tenen alumnes al seu càrrec, que queden aliens a una supervisió. Situacions desagradables, que poden prevenir-se en major grau gràcies a una formació en ciberseguretat.

La ciberseguretat, plantejada des d'una perspectiva tecnològica, prevé els atacs digitals contra les nostres bases de dades i dispositius. En l'àmbit escolar, aquest és un aspecte que implica les institucions, que siguin conscients del necessari d'invertir en seguretat informàtica. No obstant això, tots els problemes o riscos no sempre deriven de ciberatacs externs, sinó d'alumnes que no són conscients del perill que corren. Establir tutories, classes o cursos a les escoles per a educar al bon ús de les TIC, és una de les millors estratègies per a evitar aquests riscos.

També hem de fomentar les bones pràctiques en Internet. La netiqueta, referida a l'etiqueta en la Xarxa (Net en anglès), comprèn aquestes bones pràctiques i a com hem de relacionar-nos a través de les RRSS. Formar-nos per a saber fins Des de com ha d'escriure's un correu electrònic, fins a conèixer quin tipus de web són segures per als usuaris, i el risc d'acceptar les cookies d'un lloc web.

Les bones pràctiques digitals a l'aula

El mestre, és tan sols una part de l'equació necessària per a manejar o solucionar aquest problema. Però hi ha diverses estratègies per a establir bones pràctiques digitals a l'aula.

Involucrar als pares: Parlar amb els pares sobre els perills de l'ús inapropiat de les tecnologies. Han d'informar-los que és necessari que ells parlin amb els seus fills perquè els més petits siguin també conscients dels riscos que existeixen i als quals s'exposen. 


Proporcionar recursos als estudiants: Ha d'instruir-se la navegació responsable. Els professors han de trobar la manera en què els apassioni aprendre sobre això. Jocs i vídeos curts amb testimoniatges d'altres nens que hagin tingut problemes amb l'ús d'Internet, solen ser bastant útils. 


Encoratjar als estudiants a participar en el debat: En lloc al fet que sigui el professor qui expliqui els riscos i fer un llistat de cures a tenir en compte i situacions que evitar, s'ha d'animar als alumnes a comentar sobre allò que els mostri curiositat i interès. L'objectiu és permetre que els estudiants arribin a les seves pròpies conclusions i que siguin ells els qui sàpiguen realment els problemes que poden córrer. 


Alfabetització digital: Els alumnes han d'anar coneixent els termes digitals. D'aquesta manera podran identificar les pàgines web de dubtosa seguretat i aprendre a llegir els interessos que oculten molts dels elements que poden trobar-se en Internet.

En l'article d'avui hem vist la importància de la ciberseguretat avui dia. El Progrés i avanç d'Internet en la nostra societat, ha implicat també que hàgim de ser conscients dels perills que també existeixen. I tu, creus necessari l'educació de les bones pràctiques digitals a les aules? Deixa'ns la teva opinió en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris