La plataforma Twitch arriba a les aules

L'avanç d'Internet i de les eines digitals està causant una revolució en les nostres vides. Els grans sectors i àrees que motoritzen la nostra societat, es basen i fonamenten sobre les noves tecnologies. Això és un fet irrefutable, i un fet que s'estén a tots els camps.

En articles anteriors hem vist com a noves metodologies educatives estan introduint-se a les aules. Els videojocs, la realitat virtual i els mòbils són eines que enfocades adequadament, millora els nivells del progrés educatiu en els alumnes.

twitch1

En l'article d’avui parlarem d'una de les plataformes de moda d'Internet i com s'està obrint-se pas en l'educació. Avui parlarem de Twitch. Ens acompanyes?

 • Què és Twitch?
 • Com funciona Twitch?
 • Twitch com a eina educativa
 • Avantatges d’utilitzar Twitch a l’aula
 • Comptes de docents a Twitch

Què és Twitch?

Rubius, AuronPlay, Ibai, TheGrefg… segur que et sonen o almenys has sentit parlar d'ells. Són streamers. Creadors de contingut que han aconseguit trobar el seu lloc en Internet i ser reconeguts a nivell mundial. Persones amb milions de seguidors que estan triomfant en les pantalles i que són referència per a milers d'adolescents. Els seus vídeos i continguts són vistos per grans comunitats formades per milers d'usuaris que atorguen cada vegada més popularitat a aquests personatges reals. Tots aquests continguts en directe els retransmeten a través d'una plataforma que en els últims anys ha donat el ‘boom’ en el mercat. Aquesta plataforma és Twitch.

twitch 2

Twitch és una plataforma propietat de la multinacional Amazon, i permet als usuaris realitzar i veure emissions en directe o streaming. Aquesta potent xarxa social compta amb una mitjana de més de 30 milions de visitants al dia segons les pròpies dades de la plataforma. Durant les retransmissions, els usuaris poden xatejar amb l'audiència, la qual cosa permet una gran interacció. Però Twitch és molt més que tot això.

Com funciona Twitch?

Primer, el creador de contingut ha de registrar-se a la plataforma. Una vegada registrat, ha de seleccionar una categoria i les etiquetes perquè surti en els resultats de cerca. Després existeixen els seguidors i subscriptors del canal. Quina diferència hi ha? Els dos poden veure el contingut de manera gratuïta, però els subscriptors, paguen una quota mensual i obtenen una sèrie d'avantatges. Com per exemple: no tenen anuncis, veuen streamings exclusius, poden xatejar en privat amb el creador de contingut, etc.

twitch3

Encara que aquesta plataforma es va crear per a un públic gamer, Twitch ha diversificat tant els seus camps, que ara podem trobar contingut de tota mena: estil de vida, música, cuina, entrevistes, esport, i per descomptat, educació.

Twitch com a eina educativa

Twitch pot ser una gran eina educativa per a connectar tant amb alumnes com professors. A causa de la familiarització de les noves generacions amb les pantalles digitals, és una gran forma i oportunitat per a involucrar-los amb les corresponents àrees educatives.

El professor per exemple pot establir diverses metodologies i propostes de treball amb aquest canal. El professor pot demanar als alumnes que intervinguen i mantenguin un debat a través d'aquesta plataforma sobre un contingut educatiu. El professor podrà analitzar el debat per a traure conclusions. Però, quin contingut poden veure els alumnes en Twitch?

 • Conferencies
 • Esdeveniments educatius en format virtual
 • Entrevistes a personalitats o referents mundials que desperten el seu interés.

Els alumnes fins i tot poden obrir-se un canal de Twitch com a tasca educativa, i crear contingut en directe sobre una matèria, amb la finalitat d'exposar-ho en classe, i que la resta de companys els miri i avalui.

Avantatges d’utilitzar Twitch a l’aula

Twitch està despertant l'interés i per tant la motivació de milers d'alumnes. Intentar integrar aquesta eina a l'aula de manera correcta pot ser un assoliment a nivell acadèmic. Hi ha moltes avantatges:

 • El contingut exposat en el canal es guarda automàticament, per la qual cosa els alumnes poden recórrer a n’aquest contingut cada cop que ho necessiti. Per exemple, si no han entès bé algun concepte o explicació d'un vídeo, poden tornar a veure'l per a comprendre-ho millor.
 • Així com poden tornar a veure el contingut una vegada i una altra, també poden descarregar-lo. Si no disposes de connexió a internet en algun lloc, tens l'opció de visualitzar el contingut que et vas descarregar. -
 • Twitch permet una interacció directa amb els alumnes, la qual cosa resulta beneficiós en termes de diàleg i conversa entre els uns i els altres.
 • La plataforma permet assignar el rol de moderador a una persona per a així organitzar el xat.
 • Permet crear alarmes de directe perquè no et perdis el contingut d'un streamer del teu interès.

Comptes de docents a Twitch

Els docents també estan a Twitch. Així com hi ha professors que la utilitzen com a recurs educatiu, hi ha els qui la utilitzen per a compartir idees, debatre i ensenyar conceptes. És més, ja han sorgit algunes etiquetes com #TwitchEducación, #ClaustroTwitch i #CategoríaEducaciónEnTwitch, que serveixen per a trobar-se en aquest entorn digital.

Vols saber quines són algunes dels comptes més interessants d'educació en Twitch? Continua llegint.

Agorabierta

Clara Cordero, així es diu qui crec aquest canal en Twitch, és dissenyadora d’experiències d'aprenentatge. Divulga informació sobre educació i innovació educativa. Ofereix eines, recursos i dóna a conèixer diferents jocs mostrant i explicant els seus possibles usos a l'aula.

Angels Soriano (AngelsSoriano74)

Reconeix ser un apassionat de l'educació i de les TIC. Va crear aquest canal per a comprovar si la plataforma pot generar de veritat una comunitat docent d'aprenentatge no formal. Comparteix recursos i compta amb la participació d'experts i altres docents amb els quals debat en directe.

Educació Ambiental

Educació Ambiental va d'això, d'educació ambiental. És interessant ja que emet un programa anomenat ‘Pla Planeta’, presentat pel cap de Servei d'Informació Ambiental i Sostenibilitat en el Govern de Cantàbria, el senyor Alfonso Peña. En el programa s'analitzen les cinc notícies ambientals més destacades del moment. A més, donen a conèixer projectes educatius relacionats amb el medi ambient.

En l'article d’avui hem vist com Twitch, la plataforma de moda, està integrant-se cada vegada més a les nostres aules. I tu, creus necessari que Twitch s’introdueixi a les aules? Deixa el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

 • No s'han trobar comentaris