La integració de les TIC en les ciències naturals

Les noves tecnologies i el desenvolupament d' Internet en el sistema educatiu permet que els alumnes obtinguin una nova percepció, a més de diverses metodologies a l' hora d' aprendre noves matèries i conceptes acadèmics.

Les possibilitats d'aprenentatge gràcies a la integració de l'era digital a les aules, permet tant als més petits com als docents, mostrar una nova realitat poc abans coneguda. El llibre i la pissarra deixen de ser protagonistes, per endinsar-se en un nou univers basat en la pantalla digital i en els seus múltiples accessoris i recursos. A l'article d'avui parlarem de la integració de les TIC en les ciències naturals. Ens acompanyes?

 TIC ciències 1

  • Les TIC en les ciències naturals
  • Propostes que enriqueixen el coneixement
  • Beneficis en l' ús de les eines TIC
  • Eines TIC per aprendre ciències naturals

Les TIC en les ciències naturals

En altres articles hem vist com les noves tecnologies i les eines actuals permeten mostrar a l'alumne teories, conceptes i explicacions mai abans vistes. A través de nous sistemes que desperten el seu interès i curiositat i fa que l'aprenentatge sigui quelcom més divertit, dinàmic i interessant.

La introducció de les TIC en les ciències naturals permeten als alumnes mostrar per exemple l'univers com si de veritat viatgessin en una nau espacial. Poden recórrer el cos humà a través d'una pantalla digital i descobrir com era fa mil anys la terra amb unes ulleres de realitat virtual. Avui dia, gràcies als novedosos sistemes, poden explorar i aprofundir en aspectes científics que anteriorment no podien. A més, amb el problema actual de la pandèmia, les visites i les sortides amb aglomeració de gent, i les excursions a zones d'interès cultural, museus, etc estan molt limitades. No obstant això, els alumnes poden fer visites virtuals a museus de ciència perquè interactuïn i descobreixin fenòmens, afavorint així l'esperit d’investigació.

 Tic ciències 2

Propostes que enriqueixen el coneixement

Com hem comentat, la xarxa està repleta de recursos didàctics que permeten abordar l'estudi de les Ciències Naturals per a alumnes tant de Primària com Secundària.

Documentals

El format audiovisual sempre ha estat sempre un gran recurs per als ensenyaments curriculars. Avui dia, gràcies a les plataformes streaming i al gran contingut que generen els usuaris de plataformes com Youtube o Twitch, pots trobar material educatiu molt divers. Els documentals solen utilitzar imatges reals o recreacions per ordinador que faciliten la comprensió dels alumnes.

Blogs

És una manera d'estar al dia amb les notícies relacionades amb la ciència. Una forma interessant d'acostar-se a aquest camp i de descobrir una àrea molt interessant. A més, molts d'aquests blogs i mitjans també inclouen apunts, exemples i aclariments de científics destinats a aquest tipus de públic (estudiants).

Jocs interactius

Els jocs han anat guanyant molt adeptes per al seu ús a l'aula. El que fa dècades semblava quelcom impensable (que els videojocs formessin part de l'educació dels més joves) ara sembla ser que és un mètode per optimitzar el coneixement dels alumnes. Tots aquests jocs es poden emprar tant a les aules com a casa i repassar àrees del currículum com els planetes, els dinosaures o el propi planeta terra.

Xerrades TED

Les xerrades TED són conferències de 20-30 minuts de durada on un expert sobre una àrea de treball i/o coneixement aborden un tema en concret. Xerrades que es poden visualitzar per Internet, i que són ideals per iniciar l'alumnat en qüestions concretes de l'actualitat. L'escalfament global, l'evolució del cos humà, l'existència de vida en altres planetes... Aquí us deixem amb algunes de les millores xerrades TED sobre ciència:

Beneficis en l' ús de les eines TIC

Com hauràs vist fins ara, l'aparició i inclusió de les eines TIC en l'educació ha suposat una revolució en la manera d'interactuar i tant per alumnes com per professors. I és que els beneficis de l'ús d'aquestes eines a l'aula són diversos. Aquí et diem uns quants:

Potencia l' augment de l' interès per les matèries

Fa anys, resultava difícil que els alumnes s'interessessin per matèries com les matemàtiques, l'anglès o la llengua. Ara, gràcies a l'ús d'aquest tipus d'eines els alumnes estan més interessats a aprendre.

Facilita la comunicació

Tradicionalment el professor exercia un paper més actiu i l'alumne era un actor més passiu en les dinàmiques de classe. Ara és tot el contrari. El paper protagonista el té l' alumne i el professor el guia i instrueix en base als seus exercicis i forma d' actuar. Hi ha una gran comunicació entre ells també fora de l'aula per resoldre dubtes sobre activitats i exercicis gràcies als xats, emails, i altres plataformes de comunicació.

Major autonomia

A causa de la gran quantitat d' informació que es pot aconseguir gràcies a aquestes eines, els alumnes poden ser capaços d' escollir i decidir quins assumptes li provoquen major curiositat i augmentar aquests continguts mitjançant la recerca i selecció d' informació.

Eines TIC per aprendre ciències naturals

Avui dia hi ha una gran quantitat d' eines TIC especialitzades en diverses matèries. Aquí et deixem algunes de les més populars en funció del tipus d'àrea.

 TIC ciències 3

Terra i espai

Google Earth: Aquesta eina, a banda de poder visualitzar i recórrer la Terra, permet obersar de prop l'espai, la lluna o Marte.

Ancient Earth: Simulació online per observar l'evolució de la Terra i els seus continents des de fa 600 milions d'anys fins a l'actualitat.

Anatomia humana

Anatronica: Simulació interactiva del cos humà que facilita l'ensenyament de l'anatomia humana.

• BodyMaps: És una eina,on hi ha un model virtual del cos humà i que permet triar diferents vistes i dona informació sobre cada element.

Animals i plantes:

iCell: Representació en 3D de l'Institut de Biotecnologia HudsonAlpha, a Estats Units, que permet interactuar amb models detallats de les cèl·lules animals i vegetals.

Map of Life: Mapa interactiu online on pots visualitzar les espècies animals i els seus hàbitats.

Experiments

• Full Experiments: Web amb propostes pràctiques amb elements quotidians. N' hi ha de diferents nivells de complexitat.

Sick Science: Steve Spangler és un professor estatunidenc on proposa experiments senzills i divertits per practicar temes científics.

A l'article d'avui hem vist com gràcies a la introducció de les eines TIC a l'aula, pots descobrir tot un món nou per a l'aprenentatge sobre diverses matèries educatives, en aquest cas les ciències naturals. ¿Et semblen útils les eines TIC a l'aula? ¿Creus que és el gran pas per a l'evolució del sector acadèmic i educatiu? Deixa’ns el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris