Les millors eines TIC per al professorat

El desenvolupament de noves eines juntament amb l' avenç d' una tecnologia cada vegada més integrada a l' era digital implica que la nostra societat s' ha d' adaptar a una nova realitat, i a ser capaç de desenvolupar nous coneixements i habilitats.

A l'article d'avui parlarem de lo important que és actualment per part dels docents, adquirir competències digitals i familiaritzar-se amb les eines TIC per adaptar-se a un nou procés educatiu a l'aula. En aquest article coneixeràs quines són les millors eines TIC per al professorat. ¿Ens acompanyes?

Eines docents 1

  • La importància de la formació TIC en el professorat
  • Eines TIC per a la creació de contingut
  • Eines TIC per a l' avaluació de l' alumnat
  • Eines TIC per a la gestió de l' aula
  • Millors eines TIC ofertes per Google

La importància de la formació TIC en el professorat

La nova era en la qual vivim ha provocat canvis estructurals de gran importància en totes les nostres àrees i sectors. La integració de les TIC en el sistema educatiu està suposant també un gran avenç en el progrés social. No obstant això, tot i que les noves generacions tenen un maneig dels dispositius i eines tecnològiques d' un alt nivell, el professorat encara ha de progressar en el coneixement d' aquests nous sistemes i eines digitals. Existeix una necessitat imperiosa de formació del professorat que resultarà primordial per a la consecució i integració total de les TIC en el sistema educatiu de qualsevol país. Al mateix temps que a l' alumnat se li exigeix l' adquisició de competències digitals, en un estat continu d' evolució, el professorat també necessita obtenir certs criteris i habilitats digitals. Al docent se li exigirà fer un ús de les TIC en un context professional amb bon criteri pedagògic-didàctic.

 Eines docents 2

Però, ¿quines competències i responsabilitats digitals se li exigeixen al docent?

1. Identificar, recuperar, emmagatzemar, organitzar i analitzar la informació digital , avaluant la seva finalitat i rellevància.

2. Comunicar en entorns digitals, compartir recursos a través de plataformes en línia, connectar i col·laborar a través d'eines digitals, etc.

3. Ser capaç de crear i editar continguts amb les eines tecnològiques i digitals.

4. Tenir coneixements sobre la protecció de dades, la protecció de la identitat digital, i en definitiva saber sobre la importància de la seguretat a la xarxa i saber-la aplicar.

5. Ser autònom en la presa de decisions per saber quines tàctiques, estratègies i recursos són les més adequades per a cada contingut, concepte o àrea de treball.

Eines TIC per a la creació de contingut

Actualment i amb el progrés constant de la informàtica i la tecnologia, hi ha milers d'eines i recursos que els docents poden utilitzar. No obstant això, aquí et deixe’m amb algunes de les millors eines TIC per a la creació de contingut:

Exelearning

És un programa que cerca la creació i publicació de materials educatius en línia de manera senzilla. No cal tenir cap mena de coneixements sobre programació. Només hi ha que descarregar-se el programa a través de la seva web i començar a crear el teu propi material amb els recursos que t'ofereix l'eina.

Constructor 2.0

És una eina que permet la creació de continguts digitals. La clau del seu èxit resideix en la seva simplicitat. A més disposa de molts elements bàsics per donar un major dinamisme.

Eines TIC per a l' avaluació de l' alumnat

Kahoot

És una de les millors eines actuals d' avaluació per als docents. Una aplicació fàcil, accessible i gratuïta. Són uns qüestionaris de resposta múltiple que disposen d' un temps determinat perquè els alumnes contestin. A diferència dels qüestionaris més clàssics, aquests són molt més dinàmics i desenfadats. A més, els alumnes poden expressar les seves impressions en el propi qüestionari a través d'emoticones. Kahoot es pot utilitzar tant dins com fora de l'aula.

Socrative

És una eina d' avaluació amb un tipus de resposta múltiple, i en el qual s' inclouen diversos jocs i exercicis que el professor pot proposar als estudiants. Es pot treballar tant en ordinador com en dispositius mòbils i tabletes. És una forma d' avaluació totalment motivador, personalitzada i ràpida.

Eines TIC per a la gestió de l' aula

Amb la pandèmia vam haver de reorganitzar-nos. El confinament i la necessitat actual d'evitar aglomeracions han permès crear noves tàctiques per a la gestió de l'aula. Aquí us deixem algunes de les millors ferramentes per a això:

Eines docents 3

Additio App

Una eina que permet al professorat a monitorejar i controlar el dia a dia a la classe. Es manegen diverses dades per a la planificació d' activitats diàries, setmanals o trimestrals, així com tenir també un lloc on posar l' horari de classe, les tutories, etc. També es pot manejar la gestió del grup on pots allotjar les assistències, retards, absències, justificants, etc.

Evernote

Encara que Evernote inicialment fos una aplicació dirigida per a qualsevol usuari, amb el temps s'ha convertit en una potent eina dins de l'àmbit educatiu per les seves múltiples funcions. El professor pot compartir una llibreta amb el seu alumnat per afegir documents PDF, imatges, textos, etc. El grup té aquests documents penjats a l'eina i hi pot accedir quan vulgui des d'un dispositiu. Evernote es converteix en una motxilla i agenda escolar. És una aplicació totalment gratuïta que compta amb 50 milions de descàrregues.

Millors eines TIC de Google

Google ofereix eines molt útils i de gran eficàcia dins l'àmbit educatiu. Però des d'ICONO et recomanem les següents:

Google Classroom:

Una eina dedicada exclusivament a l' educació, i més concretament, al professorat. Es poden publicar avisos, comentaris, circulars, etc. És molt fàcil d' usar, tan sols s' ha de crear un grup amb un docent al comandament que vagi afegint al seu alumnat, el qual podrà entrar de forma instantània en la comunitat. Aquesta aplicació funciona també a través de Google Drive i Gmail.

PowToon:

Google ofereix aquesta eina per crear presentacions divertides. Té una gran varietat de recursos animats. L' eina disposa d' una àrea totalment educativa dirigida exclusivament per a professors. A l'article d'avui hauràs pogut veure que la integració de noves eines tecnològiques i sistemes digitals, requereixen també d'una formació contínua per part de la docència. L'era digital no és només responsabilitat dels més petits, sinó també de les persones involucrades en l'educació de tots ells. ¿Quina eina t'ha cridat més l'atenció? Deixin-nos el teu comentari en el nostre blog.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris