El Visual Thinking i les TIC a l'aula

En el context actual de l' educació s'han anat implementant múltiples eines que ajuden a millorar la metodologia d'aprenentatge tant en alumnes com en professors. L'eclosió d'Internet en l'última dècada ha permès que la tecnologia sigui una eina fonamental a l'aula. Enrere queden els antics mètodes, i la praxi d'escoltar i anotar el que únicament dicta el professor. Ara tots dos són protagonistes d'una realitat on Internet està sent el precursor d'una nova era en l'àmbit educatiu.

A l'article d'avui veurem una eina que serveix per a l'organització d'idees per millorar l'aprenentatge en alumnes i professors. Avui parlarem del Visual Thinking, ens acompanyes?

  • Què és el Visual Thinking?
  • Com pots aplicar el Visual Thinking a l'aula?
  • Beneficis d' utilitzar el Visual Thinking
  • Eines TIC - Visual Thinking

Què és el Visual Thinking?

El Visual Thinking és una eina que permet ordenar i organitzar les idees dels alumnes i que són representades per mitjà de dibuixos o de textos curts. És un instrument que serveix de recursos visuals per accedir a un millor coneixement d' aquells conceptes que s'ensenyen a classe. Hem de deixar clar abans d'endinsar-nos en aquesta eina, que no és una expressió artística ni tampoc exclusiva en l'àmbit educatiu, sinó una manera de poder entendre d'una forma sintètica 'X' conceptes.

visual thinking 1

L'objectiu d'utilitzar aquest mètode és entendre millor les idees, identificar problemes, buscar solucions, i generar noves idees. Però, per què resulta tan útil el Visual Thinking? Això és degut a que el 80% del nostre cervell està dissenyat per assimilar i processar imatges. Veure una idea a través dels ulls, millora la capacitat de comprensió i de síntesi.

Com pots aplicar el Visual Thinking a l'aula?

Qui no ha recorregut a la comunicació per mitjà de dibuixos i il·lustracions? Lo potent d'aquesta eina està en la seva capacitat per enriquir qualsevol de les metodologies que s'utilitzin a l'aula.

Un professor pot utilitzar aquest recurs per il·lustrar els seus alumnes sobre diversos conceptes d'una matèria. Una cosa que resulta complicada entendre es pot fer més senzill a través d'imatges que generen atracció i una major comprensió. També pot ser utilitzat com a instrument de consens per als equips de treball a l ' hora de desenvolupar un projecte. Plasmar totes les idees a través d'una il·lustració pot ser una bona manera d'entendre el que es vol fer i generar noves idees per a la millora d'aquest treball.

Tot això és més fàcil a dia d'avui gràcies a l'accés gairebé il·limitat d'informació amb Internet. N'hi hauria prou amb un llapis i un paper, cert? Sí, però actualment hi ha moltes eines digitals que afavoreixen utilitzar el Visual Thinking per millorar els processos de treball i sobretot escurçar el temps.

visual thinking 2

Beneficis d' utilitzar el visual Thinking a l' aula

Com hem comentat anteriorment, la imatge o la il·lustració serveixen perquè la nostra ment entengui millor la informació. Llegir pot resultar tediós i per entendre segons el tipus de contingut fins i tot complicat. Utilitzar una infografia per comprendre períodes d' història o conceptes de la ciència, és més senzill per als alumnes que no llegir un llibre de 40 pàgines. Però, hi ha més beneficis a utilitzar aquesta eina? Per suposat:

Rapidesa de comprensió: Una forma ràpida d'aclarir una complexitat és amb el dibuix. La nostra ment processa molt millor la informació gràfica.

Alineació visual: Dibuixar és un bon pensament aclarit. En dibuixar estem comprenent, organitzant, interioritzant, i personalitzant l'aprenentatge.

Empatia en la imatge: Quan compartim a través de les imatges la nostra perspectiva, això fa que l'altre empatitzi amb el que estàs comptant.

Memorització: Les paraules s'obliden molt més ràpid que les imatges.

Manté l'atenció: Que el professor sàpiga captar l' atenció i concentració de l' alumne pot resultar de vegades complicat. La concentració sol ser fugaç. No obstant això, en treballar amb aquesta dinàmica i de manera grupal, els alumnes tendeixen a concentrar-se millor.

Combina amb gairebé totes les àrees: El Visual Thinking pot aplicar-se pràcticament a qualsevol edat, nivell, i a qualsevol àrea de treball. És fonamental tant per a l' aprenentatge de projectes, la gamificació, Flipped Classrom o l' aprenentatge cooperatiu.

Eines TIC – Visual Thinking

Si has d'explicar idees abstractes, començar per les imatges resulta una cosa molt efectivitato. Aquí t'oferim algunes eines i recursos TIC perquè pots aplicar el VT.

Chalkmotion:

Pot ser que no se't de bé dibuixar. Pot passar. Aquesta eina et dóna la possibilitat de posar imatge i text al servei de l'ensenyament.

Les dones de Dibustòria:

És un projecte didàctic que no només s'ha posat a prova a l'aula, sinó que posa a la teva disposició una llicència CC perquè puguis utilitzar-lo. Una idea interessant per donar a conèixer 'dones amb història'.

Spicynodes

Les possibiitats que tens en utilitzar aquesta eina digital són moltes. Spicynodes porta diversos anys aplicant-se amb èxit en el món educatiu per la seva capacitat d'organitzar continguts i crear mapes conceptuals. És molt intuïtiva i atractiva.

Visual Thinking in English

És ideal per aprendre idiomes. Capaç de millorar l'speaking com la memorització del vocabulari.

Moodboard infantil

En l' educació infantil també es pot aplicar aquest mètode. Aquesta eina posa al servei conceptes abstractes com les normes. Et demana que les dibuixis i que després en grups elaboris un moodboard que et permet interioritzar-les amb més maduresa de les que imagines.

A l'article d'avui hem vist com el Visual Thinking és una eina que ajuda a millorar i aclarir els conceptes abstractes. Creus que és una eina útil per utilitzar a l'aula? Deixeu-vos la teva opinió al nostre bloc.

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris