La importància de la gamificació a l'aula del segle XXI

Segur que has sentit parlar d'aquest concepte que està revolucionant la pròpia educació. Una metodologia i nova estructura d'aprenentatge en que tant alumnes com professors connecten d'una manera molt més directa i funcional en comparació a metodologies d’antany.

robo wunderkind QpJv4J AA unsplash

Actualment l'estratègia i els nous mètodes d'educació giren entorn d'Internet i a les eines digital, i la gamificació és un bon model que exemplifica l'evolució de les aules en els darrers anys.

A l'article d'avui parlarem de la importància de la gamificació a l'aula del segle XXI. Ens acompanyes?

  • Què és la gamificació?
  • Per què s'utilitza la gamificació?
  • Quins avantatges hi ha a desenvolupar la gamificació a l'aula?
  • 5 eines per emprar la gamificació
  • Exemples de gamificació en l' àmbit empresarial

Què és la gamificació?

Videojocs, aplicacions, plataformes web, eines digitals... la gamificació és un mètode d'ensenyament amb el qual es pretén que els alumnes aprenguin a través dels jocs i aquest tipus d' eines que hem esmentat al principi d' aquest paràgraf. Un dels objectius principals de la gamificació és el desenvolupament de la motivació en els alumnes, ja que està basat en sistemes de puntuació que permeten que els alumnes obtinguin recompenses. L'ús d'aquest mètode a les aules facilita la interiorització de coneixements d'una forma més divertida, generant una experiència positiva en l'usuari.

 jeswin thomas EN QTwptpu0 unsplash

Per què s'utilitza la gamificació?

La vida és evolució, i en el camp tant educatiu com professional, hem de tenir present que la constant formació és imprescindible per estar al dia a dia de tot el que ens envolta. Les grans empreses han comprès que els seus treballadors han d'estar en constant aprenentatge per ser competitius. En aquest sentit, la gamificació a l'aula propicia la motivació per renovar i obtenir nous coneixements de manera contínua. La idea d'utilitzar la gamificació és que els alumnes superin desafiaments i creixin de manera inclusiva i sostenible en un món cada vegada més canviant i volàtil.

Quins avantatges hi ha a desenvolupar la gamificació a l'aula?

La utilització d'aquest model a l'aula està sent tot un èxit. D'això no cap ni el menor dubte. De fet, segons un estudi de P&S Market Research, aquest 2022, el mercat de la gamificació ha assolit un volum de més de 20.000 milions d'euros a nivell mundial. L'èxit rau en alguns d'aquests factors:

Motivació

És un dels sustents i característiques principals del joc. La competitivitat comporta la motivació per superar-se per als alumnes.

Rendiment

La motivació és un dels aspectes que ajuda les persones a millorar i prosperar. Així que el rendiment amb la gamificació augmenta notòriament.

Cooperació

El treball en equip multiplica les capacitats respecte a l' individual. La cooperació és essencial per al desenvolupament del joc.

Aprofitament de les TICs

La tecnologia de la informació i la gamificació van de la mà. Les innovacions en l'aprenentatge suposa una millor formació. És més, cal aclarir que en la gamificació no és imprescindible que s'utilitzin eines digitals, però sí que aquestes plataformes online ajuden a compartir informació i fan que la interacció entre alumne i professor sigui molt més fàcil.

5 eines per emprar la gamificació

AhaSlides

Aquesta eina permet crear enquestes, qüestionaris divertits, concursos i jocs. Es pot utilitzar tant a l'aula com a casa. La dinàmica i la seva funcionalitat és simple perquè els més petits puguin començar a familiaritzar-se amb aquesta aplicació.

Poll Everywhere

Una aplicació gratuïta i molt fàcil d'usar enfocada més cap als docents. Aquí poden proposar una pregunta o un tema perquè els estudiants participin de manera anònima, sense necessitat de crear cap compte. El professor el que fa és generar un enllaç perquè els alumnes hi puguin accedir i així ells puguin respondre.

Plickers

Es tracta d'una aplicació amb realitat augmentada. Només necessita l'smartphone del docent per posar en marxa tests de forma dinàmica.

Socrative

Socrative permet la creació de qüestionaris que els estudiants responen en temps real des dels seus mòbils. És una eina amb accés diferenciat tant per a alumnes com per a professors. És gratuïta sempre que el nombre d' estudiants màxim sigui de 50, i ofereix plans premium que aporten un contingut més ampli.

Super Teachers Tool

Una eina que proposa múltiples activitats amb formats originals de la televisió com: 'Qui vol ser milionari? O 'Jeopardy Style'. També inclou altres eines com un rellotge amb compte enrere que pot ser útil a l'hora de mostrar el temps en un examen o uns daus per jugar a diferents jocs. Exemples de gamificació en l' àmbit empresarial Tal com hem parlat anteriorment, la gamificació és un mètode que es pot aplicar tant en l'educació com en l'àmbit laboral. El seu principal èxit a les aules ha fet que empreses com American Express o Aguas de València l'utilitzin entre els seus empleats. I els resultats han estat molt eficients.

Exemples de gamificació en l' àmbit empresarial

Tal com hem parlat anteriorment, la gamificació és un mètode que es pot aplicar tant en l'educació com en l'àmbit laboral. El seu principal èxit a les aules ha fet que empreses com American Express o Aguas de València l'utilitzin entre els seus empleats. I els resultats han estat molt eficients. 

jason goodman 6awfTPLGaCE unsplash

A American Express, vist que l'aprenentatge dels seus directius no era gaire pròsper, l'empresa va decidir proposar-los un joc en el qual portaven a la pràctica els conceptes desenvolupats en les seves diferents formacions. En aquest joc en concret, es recompensava els participants amb cromos virtuals basats en els respectius aprenentatges. 

Aigües de València: En aquest cas, els treballadors de l'empresa del departament d'atenció al client no aplicaven en el treball tot allò que havien d'aprendre en les formacions. Així que els directius van decidir crear jocs per equips, cooperatius on unes ciutats virtuals creixien i milloraven en funció dels resultats obtinguts en exàmens i jocs de preguntes. 

Com haureu vist a l'article d'avui, la gamificació és una metodologia que ja s'està aplicant a molts centres educatius d'arreu del món ja que tant alumnes com professors obtenen un gran rendiment. Creus que s'hauria d'aplicar a totes les aules del nostre país? Deixeu-vos la teva opinió al nostre blog. 

 

 

Deixa els teus comentaris

termes i condicions.

Comentaris

  • No s'han trobar comentaris